Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Alt Komisyonu

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinden oluşturulan alt komisyon, BM Kalkınma Programı ve ILO Türkiye Ofisi temsilcilerinden bilgi aldı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi temsilcilerinden bilgi aldı.

Alt Komisyon, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, başkanlığında toplandı.

Komisyona, çalışmaları hakkında bilgi veren UNDP Programdan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Atila Uras, kalkınma çabalarında toplumdaki dezevantajlı grupları hedeflediklerini belirtti.

Orman köyleriyle ilgili iki projelerinin bulunduğunu anlatan Uras, asıl hedeflerinin sosyal ve ekonomik durumun geliştirilmesi olduğunu kaydetti.

Uras, çalıştıkları köyleri belirlerken, kadınların aktif olarak yer aldığı kooperatiflerin bulunduğu yerlere pozitif ayrımcılık yaptıklarını ifade etti.

ILO Türkiye Ofisi'nden Özge Berber Ağtaş da kadın istihdamını güçlendirmek amacıyla çok sayıda sözleşmelerinin bulunduğunu, hazırladıkları projelerle de sözleşmelerin hayata geçmesini sağladıklarını bildirdi.

Ağtaş, 'Türkiye'de istihdam edilenlerin yüzde 20'si tarım sektöründe. Tarım sektörü aslında kadın istihdamı konusunda bizim açımızdan çok büyük bir kaynak. Kadınların yüzde 30'undan fazlası tarımda istihdam ediliyor. Dolayısıyla bizim için gerçekten önemli ve üzerinde düşünmemiz gereken bir alandır.' dedi .

BM Nüfus Fonu'ndan Gökhan Yıldırımkaya da kırsalda kadın istihdamı ve çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Kaynak: AA