Saanen Keçilerinin Et Verimi TÜBİTAK Desteğiyle Artırılacak

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden bir grup bilim insanı, sütçül bir ırk olan Saanen keçilerinin et veriminin artırılması amacıyla TÜBİTAK destekli proje başlattı Proje kapsamında etçil ırk olan Honamlı keçileri ile Saanen keçileri çiftleştirildi MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saatcı: 'İlk ölçümler Honamlı melezi oğlakların, saf Saanenlere göre toplam ağırlık ve günlük canlı ağırlık bakımından fazlalık gösterdiğini ortaya koydu'

GÖKMEN YÜCE - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ) bir grup bilim insanının, sütçül bir ırk olan Saanen keçilerinin et veriminin artırılması amacıyla başlattığı çalışma kapsamında, etçil ırk olan Honamlı keçileri ile Saanen keçilerinin çiftleştirilmesinden olumlu sonuçlar alındı.

MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı ve ekibinin yaklaşık 8 yıllık çalışması sonucu Honamlı keçilerinin 11 Aralık 2015'te yerli bir ırk olarak tescil edilmesinin ardından, TÜBİTAK destekli 'Damızlık İhtiyacı Olmayan Saanen Sürülerinde Yerli Irk Teke Kullanılarak Kasaplık Oğlak Elde Edilmesi' isimli yeni bir proje çalışması başlatıldı.

Saanen ırkı keçilerin et veriminin artırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, etçil ırk olan Honamlı keçileri ile sütçül ırk olan Saanen keçileri, Antalya'nın Elmalı ilçesinde eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı'nın çiftliğinde çiftleştirildi.

- İlk ölçümler olumlu

Prof. Dr. Saatcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saanen keçilerinin süt veriminin çok iyi olduğunu ancak buna karşın bazı handikaplarının bulunduğunu söyledi.

Bu keçilerin erkek yavruları ile damızlık dışı dişilerinin değerlendirme imkanının hemen hemen bulunmadığını anlatan Saatcı, 'Hatta Avrupa ülkelerinde Saanenlerin erkek oğlaklarının üzerine para verilerek bazı şirketler tarafından bertaraf edilmesi isteniyor. Türkiye'de Saanenlerin erkek oğlaklarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılmış fakat beklenen sonuç alınamamıştır.' dedi.

Saatcı, Honamlı keçileri üzerinde yaptıkları araştırmalarda, ciddi bir hızlı büyüme ve kilo artışına sahip olduklarını gördüklerini aktardı.

Honamlı keçileri ile Saanen keçilerini çiftleştirdikleri zaman et veriminin de artacağını düşündükleri için bu çalışmayı başlattıklarını vurgulayan Saatcı, şöyle konuştu:

'İlk ölçümler Honamlı melezi oğlakların, saf Saanenlere göre toplam ağırlık ve günlük canlı ağırlık bakımından fazlalık gösterdiğini ortaya koydu. Bizim amacımız hiçbir şekilde saf Saanen sürülerini melezlemek değil. Amacımız, yerli keçilerimizin tekelerini Saanenlerle melezleyerek elde edilen oğlakların hepsini kasaplık olarak satıp, işletmeye alternatif bir girdi sağlamak. Proje sonuçlarını ise sektörle yetiştiriciler ve bilim camiasıyla paylaşıp uygulanabilirliğini tartışacağız.'

- 'Türkiye'ye model olabilir'

MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Özkan Elmaz ise proje kapsamında iki gruptan doğan yavruların, doğum, 30. gün ve 60. gün canlı ağırlıklarını tarttıklarını anlattı.

Elmaz, şunları kaydetti:

'İlk verilerde Honamlı grubunun günlük artış ve canlı ağırlık artışı olarak Saanenlere göre 1-1,5 kilogram daha ağır olduklarını gördük. Bu fark ileriki günlerde daha da artacak. Oğlaklar 150 günün sonunda kesime hazır hale gelecek. Bu sürenin sonunda ortalama 30 kilogram ağırlığa ulaşmalarını öngörüyoruz. Biz zaten böyle bir sonucu bekliyorduk. Çünkü 8 yıldır yaptığımız çalışmalarda Honamlı keçilerinin büyüme hızının yüksek olduğunu görmüştük. Şimdi bu keçileri besi sürecinin ardından yağ asitleri açısından da değerlendireceğiz. Proje sonunda ortaya çıkacak sonuçlar Türkiye'ye belki de model olacak. Ülkemizin et sorununun çözümüne katkıda da bulunabilir.'

- 'Honamlı oğlakları daha sağlıklı büyüyor'

Projenin gerçekleştirildiği çiftliği işleten Celal Subaşı ise Saanen keçilerini saflaştırmak için 5 yıldır Avustralyalı saf tekeleri kullandıklarını anlattı.

Bu çalışma sonunda çok verimli bir sürü elde ettiklerini ancak süt fiyatlarındaki gerileme nedeniyle damızlık satamaz hale geldiklerini belirten Subaşı, 'Saanenler çok sütçü bir ırk fakat et tutmada sıkıntıları var. Bu nedenle proje içerisinde yer aldık. Şu anda Honamlı oğlaklarının Saanenlerden daha sağlıklı büyüdüklerini, hastalıklara daha dayanıklı olduklarını gördük.' dedi.

Subaşı, keçi etinin ve sütünün koktuğu yönünde yanlış bir algı olduğunu, hijyenik ortamlarda kesimi ve sağımı yapılan keçi ürünlerinde bir koku bulunmadığını vurguladı.
Kaynak: AA