DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu'na Beraat

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası sonrası inşaatın yapıldığı alana gelerek, '2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına aykırı' davrandığı iddiasıyla yargılanan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun beraatine hükmedildi.

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası sonrası inşaatın yapıldığı alana gelerek 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına aykırı davrandığı iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine hükmedildi.

İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Arzu Çerkezoğlu katıldı. Çerkezoğlu'nu, 5 avukat temsil etti.

Savunması alınan Çerkezoğlu, bu davada sanık olarak yargılanmaktan hicap duyduğunu ve meydana gelen iş kazalarındaki ölümlerin 'iş kazası' olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirterek, bu davanın veya kendisinin yargılanmasının tek bir işçinin ölümüne engel olması durumunda, istenilen cezanın verilmesinde bir sakınca bulunmadığını söyledi.

- 'Kendimi sanık konumunda görmüyorum'

Çerkezoğlu, 'Sermaye ve bunu denetleyen aktörler, iş cinayetlerine duyarsız kalarak bizim hakkımızda böyle bir yöntem izliyor. Asıl suçluların sermaye ve ona tolerans gösteren kişiler olması gerekir. Bu nedenle kendimi sanık konumunda görmüyorum. İşçi haklarının korunması sendikaların asli görevidir. Suçlamaları kabul etmiyorum' dedi.

Davaya ilişkin kararını ilk duruşmada açıklayan mahkeme, '2911 sayılı yasaya aykırılık' suçundan hakkında dava açılan Çerkezoğlu'nun, yüklenen suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatine hükmetti.

- Açıklama

Duruşmanın ardından Çerkezoğlu, beraberindeki DİSK Genel Başkanı ve sendika üyeleriyle İstanbul Adliyesi önünde bir açıklama yaptı.

Genel sekreteri olduğu için bu davada aslında işçilerin örgütü DİSK'in yargılanmış olduğunu mahkemede ifade ettiğini anlatan Çerkezoğlu, 'Böylesi bir süreçte Türkiye’de her yıl yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği, iş cinayetlerinin her yıl daha da fazla arttığı bir ülkede, yaşanan böylesi bir facianın DİSK olarak ve diğer emek ve meslek örgütleriyle birlikte, bu katliamı protesto etmek ve bunun için basın açıklaması yapmak, buna tepki göstermek suç değildir' dedik.' ifadesini kullandı.

Örgüt olarak böyle bir kazaya sessiz kalmalarının suç olacağını ve iş kazaları sürecinin gerçek sorumlularının yargılanmadığını öne süren Çerkezoğlu, 'Bu dava kapsamında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda açıkça sorumluluğu tanımlanmış olan siyasi iradenin, dönemin başbakanının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın ve yetkililerin yargılanması gerektiğini ifade ettik.' diye konuştu.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral tarafından hazırlanan iddianamede, Şişli'deki eski Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu alanda otel yapımı sırasında, inşaat asansörünün yerinden kopması sonucu 10 işçinin vefat ettiği ve kazayla ilgili olay yerine gelen şüpheli Çerkezoğlu ile yasal dokunulmazlıkları olduğu için haklarında ayrı soruşturma yürütülen diğer kişilerin, basın açıklaması adı altında izinsiz gösteri yaptıkları belirtiliyordu.

Grubun polisin uyarısına karşı dağılmayıp eylemini sürdürdüğü, Çerkezoğlu'nun TOMA aracı önüne geçerek dağılmamakta ısrar ettiği ve bunun üzerine polis ekiplerinin olaya müdahale ederek şüphelileri dağıttıkları aktarılan iddianamede, şüphelinin '2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.
Kaynak: AA