BM Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu

Forum, Gençlik Etkinliği ile başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu, Gençlik Etkinliği ile Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Bakü Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinliğin ilk toplantısına, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rehimov, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al Nasser, Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva ile farklı ülkelerden 150 genç lider katıldı.

Nasser, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyayı daha iyi hale dönüştürmek için gençlerin güç ve yeteneklerine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Barış, güvenlik ve kalkınmanın sağlanması için gençlerin katılım ve katkısının desteklenmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Nasser, gençlerin dünyayı değiştirme sürecinin bir parçası haline gelmesi gerektiğini kaydetti.

Kapsayıcı bir dünya toplumu hedeflediklerini ifade eden Nasser, gençler olmadan bu hedefe ulaşılamayacağını belirtti.

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Rehimov, ülkesinde gençlerle ilgili yapılan faaliyetlerden, dünya gençlerinin karşılaştığı sorunlardan ve Ermenistan işgali altındaki Yukarı Karabağ'dan bahsetti.

Azerbaycan topraklarının bir bölümü Ermenistan tarafından işgal edilmiş olmasına rağmen hoşgörü değerlerini koruduklarına ve bunu daha da ileri götürdüklerine işaret eden Rehimov, Azerbaycan'ın kapılarının tüm dünyaya açık olduğunu bildirdi.

Dünyanın daha iyi hale gelmesini arzuladıklarını söyleyen Rehimov, kendilerinin yüzleştiği zorluklarla gelecek nesillerin yüzleşmemesini arzu ettiğini dile getirdi.

Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Aliyeva da Azerbaycan'ın zengin tarihi geleneklere sahip bir ülke olduğunu, doğu ile batı arasında köprü rolünü üstlendiklerini kaydetti.

Ülkesinin coğrafi konumunun kültürü de etkilediğini belirten Aliyeva, Azerbaycan'ın hoşgörülü ve diyaloğa açık bir ülke olduğunu vurguladı.

Dünyadaki açlık sorunlarından da bahseden Aliyeva, her saniye bir kişinin açlıktan öldüğünü hatırlatarak, gıda güvenliğinin en önemli küresel konulardan biri olduğunun altını çizdi.

BM Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu'nun resmi açılış toplantısı yarın gerçekleştirilecek.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde farklı ülkelerden çok sayıda liderin katılacağı toplantıda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

Kaynak: AA