Hamdin Sabbahi'den Mısır'da Değişim Girişimi

Mısır'ın önemli siyaset adamlarından Sabbahi gerçek ve alternatif bir değişim için girişim başlattı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı eski adaylarından solcu siyaset adamı Hamdin Sabbahi’nin, gerçek ve alternatif bir değişim için “sivil milli kuvvetlerin birliği için hazırlık komitesi” sloganıyla başlattığı inisiyastif ülke kamuoyunda ilgi odağı haline geldi.

AA muhabirine konuşan girişimin önemli isimlerinden emekli büyükelçi Masum Merzuk, hedefin Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi devirmek olmadığını, ancak yönetime baskı kuracak bir mekanizmanın amaçlandığını söyledi. Merzuk, “Eğer Cumhurbaşkanı halkın isteklerini dikkate almaz ise yönetime karşı devrim yapma konusundaki karar halkın olacaktır. Mısır’da bir tıkanma yaşanmaktadır. Acilen bir çıkış yolu bulunması lazım. Söz konusu girişimin altında ülkenin ileri gelen siyaset adamları ve aydınlarının imzası bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Sabbahi geçen cuma günü Facebook hesabından başlattığı girişimi, “Ey yüce Mısır halkı ve ey gerçek bir değişim isteyen siyasi partiler ve sosyal toplum kuruluşları, Mısır’da daha iyi bir hayat için alternatif ve gerçek bir değişimin vakti gelmiştir. Mısır’ı bu sıkışmışlıktan kurtarmak için vatan sancağını en yükseklere çıkarmak ve bunun altında toplanmanın tam zamanıdır” sözleriyle kamuoyuna duyurmuştu.

Mısır’da son zamanlarda yaşanan siyasi gerginliklerin yanı sıra ülke ekonomisi de ciddi krizin eşiğine geldi. Son iki haftada Mısır cüneyhi değer kaybına uğradı. Serbest piyasada dolar 8,10’dan 9,35’e yükseldi. Ancak dolar bankalarda hala 7,83’ten işlem görüyor.
Kaynak: AA