AK Parti'li Vekilden Cemevine Ziyaret

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Dedeler bizim inancımızı yaşattılar. Alevi geleneği olmasaydı biz Türkçemizi kaybedebilirdik. Bugün Türkçemizi Hacı Bektaş’a borçluyuz” dedi.

AK Partili Özdağ, Alevilerin sorun ve beklentilerini öğrenmek ve çözüme kavuşturmak amacıyla Hüseyin Gazi Türbesi’ni ziyaret etti. Özdağ, ardından Yozgat Demokrat Dernekler Federasyonu’nda cem ibadetini izledi. Hüseyin Gazi Türbesi ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özdağ, Türkiye’de Alevilik konusunun çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu konuyu sükunet içinde halletmek istiyoruz. Bununla ilgili bakanlığımız çalışma yapıyor. Sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmalarımızı yürüteceğiz. Kültürel, psikolojik ve kültürel boyutunu değerlendireceğiz. Benim de ailemde Alevi insanlar var. Hepimiz bir ve beraberiz. Allah’ın yolcularıyız. Anadolu topraklarında, isimlerimiz farklı olabilir ama gayemiz bir. ’Gelin Can’lar Bir Olalım’ sözünü gerçekleştirmek istiyoruz. Biz gönüller yapmak istiyoruz. Zaten Bektaşi geleneği böyle bir gelenek. İslam böyle bir şey. Biz herkesi seviyoruz. Bu topraklar son kalemiz bizim. Son kalede beraberce herkes inanç sisteminde serbestçe yaşayacak, kültürel hayatını birlikte yaşatacak. Sonsuza kadar da bu toprakları Alevi geleneğiyle, Sünni geleneğiyle, Kürt’üyle, Türkmen’iyle, Arap’ıyla, Çekrez’iyle birlikte yaşatacağız. Çok zengin bir mutfağımız, çok zengin bir kültürümüz ve geleneğimiz var. Sevgi medeniyetinin tohumlarını beraberce ekeceğiz. Dedelere de çok teşekkür ediyorum. O dedeler bizim inancımızı yaşattılar. Alevi geleneği olmasaydı biz Türkçemizi kaybedebilirdik. Bugün Türkçemizi Hacı Bektaş’a borçluyuz. Alevi geleneğinde, sazımızı ve sözümüzü de onlara borçluyuz. Eline, beline ve diline hakim ol diyen Hacı Bektaş’ın geleneğini yaşattılar. Ellerine, yani vatanlarına sahip oldular. Bellerine, yani soylarına sahip oldular. Dillerine, Türkçelerine sahip oldular.”

GÜLAĞ ÖZ: "CAMİ DE BİZİM CEMEVİ DE"

Hüseyin Gazi Derneği Başkanı Gülağ Öz ise, Alevilerin büyük sorunları olduğunu ve Alevilerin sorunlarının Aleviler ile birlikte çözülmesi gerektiğini ifade ederek şu açıklamayı yaptı:

“Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daha çok pekiştirmiş olacağız. Ne kadar ibadet merkezlerimiz farklı da olsa birlikte olmaya, yaşamaya mecburuz. Alevilerin isteklerinin başında cemevleri geliyor. Başka da bir şey istemiyoruz sizden. Bu çerçevede hükümetin de çalışmalar yaptığını biliyoruz. Alevilerin en önemli kırmızı çizgisi kesinlikle cemevidir. Cami de bizimdir, cemevi de bizimdir. Hiçbir zaman Aleviler, Sünnilerin ibadetine asla saygısızlık yapmadı ve karşı gelmedi. Onlara saygı duydu. İyi şeyler yapabiliriz. Alevileri dinlemek zorundasınız. Aleviler, örgütleri ve dedeler ne istiyor. Bu konuda beraberce çalışıyorsunuz mutlaka ama Aleviler ne istiyor diyerek çalışma yaparsanız iyi olur. Biz birinci derecede laiklikten yanayız. Laiklik olmadan hiçbir şey olmaz. Cemevlerimizin yasal statüye kavuşması, ibadethane olarak kabul edilmesi bunlar bir şey kaybettirmez. İbadethane size de bir şey kaybettirmez, Alevilere de çok şey kazandırır.”
Kaynak: İHA