Kozlu'daki Grizu Faciasının 24. Yılı

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi için tören düzenlendi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi, törenle anıldı.

Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtı önünde, 24 yıl önceki faciada hayatını kaybeden 263 maden işçisi için tören düzenlendi.

Burada konuşan Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kalkmadığı sürece örgütsüz çalışmanın arttığını ve işçi sağlığı ile iş güvenliği konusunda yol almanın mümkün olamayacağını söyledi.

Kaymakçı, Türkiye'nin çalışma yaşamı koşulları açısından hükümetlerin ve kamuoyunun hassasiyetle üzerine eğilmesi gereken olumsuz bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu öne sürdü.

İşçi sağlığının yanı sıra iş güvenliğinin sağlanmasının da öncelikle devletin ve işverenin görevi olduğunu ifade eden Kaymakçı, şöyle konuştu:

'İş yerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında görev verilen mühendis ve mimarların işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması konusundaki görevlerinin bir danışmanlık hizmeti olduğu kabullenilmelidir. İş yerlerine verilecek işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri, bir kamu hizmeti olarak ele alınmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği, ticari kuruluşların kar alanı olmaktan çıkartılmalıdır.'
Kaynak: AA