Muratpaşa Belediyesindeki Haciz Girişimi

Belediye: 'Bugün yine aynı avukat tarafından fiili haciz girişiminde bulunulmuştur' 'Potansiyel olarak borçların toplamı, belediyemiz bütçesini aşan boyuttadır'.

Muratpaşa Belediyesine 'kamulaştırmasız el atma' gerekçesiyle açılan davanın sonucuna göre, ikinci kez haciz girişiminde bulunulduğu bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, geçmişte yapılan, kökü Antalya Belediyesi dönemine dayanan imar uygulamalarından kaynaklanan bazı sorunlarla karşı karşıya kalındığı belirtildi.

Kişi mülkiyetindeki yerlerin, park, spor sahası ve benzeri alanlarda kalmasından doğan kamulaştırmasız el atma davaları nedeniyle belediyenin, sonuçlanmış yüklü tazminat davalarının muhatabı olduğu kaydedilen açıklamada, 'Her belediyede aynı durum olmakla birlikte gayrimenkul değerleri nedeniyle en ağır tazminat yükü, Muratpaşa Belediyesindedir. Bu borçların tamamı 2014 öncesi dönemlerden intikal etmiştir. Potansiyel olarak borçların toplamı belediyemiz bütçesini aşan boyuttadır.' ifadeleri kullanıldı.

Sonuçlanmış davada tazminat miktarının, ana para olarak 50 milyon lira belirlendiğine işaret edilen açıklamada, bu ortak kullanım alanlarında kalan herkesin dava açması halinde ise tahmini toplam miktarın 900 milyon lirayı bulmasının beklendiği bildirildi.

Açıklamada, belediyenin gerçekleşen bir yıllık bütçesinin yaklaşık 190 milyon lira olduğuna değinildi.

- 'Çözümü sadece TBMM'

Sorunun ancak TBMM'nin, bu ortak kullanım alanlarında kalanlara Hazine arazilerinin verilmesini öngören bir düzenleme yapmasıyla çözülebileceği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Sonuçlanmış davalardan biriyle ilgili olarak geçtiğimiz hafta 8. İcra Müdürlüğünce Antalya Barosu üyesi bir avukatın talebiyle belediyemize fiili haciz için gelinmiş, tüm basına da haber verilmişti. Bugün itibarıyla da yine aynı avukat tarafından, yine basına haber verilerek, fiili haciz girişiminde bulunulmuştur. Amaç belediyemizi yıpratmak, küçük düşürmek ve taciz etmek, bu yolla para tahsilatı sağlamaktır. Belediyemiz tüm iyi niyetiyle Tapu Kanunu'nun geçici 6. maddesine göre, bu borçların ödenebilmesi için yıllık bütçenin yüzde 2'lik payını ayırmakta ve yasal yükümlülüğü gereği, icra dosyalarına gayrimenkul de beyan etmektedir. Daha yüksek pay ayrılması, kamu hizmetlerini aksatabilir.'

Bunun sadece Muratpaşa'nın değil birçok belediyenin sorunu olduğu belirtilen açıklamada, 'Art niyetli, hukuku zorlayan ve aşan tacizkar davranışlarla Muratpaşalı'nın 1 lirasını hiç kimseye ödememekte kararlıyız. Ayrıca bu davranışlara başvuracak olanlara karşı da hukuki mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.' ifadeleri kullanıldı.

Muratpaşa Belediyesine imar planlarında yaşanan 'kamulaştırmasız el atma' nedeniyle açılan davalar sonucu 22 Mart'ta da haciz girişiminde bulunulmuştu. Mesai bitimi öncesi belediyeye gelen icra memurları, başkanlık makamındaki büro malzemeleri, klima, televizyon ve koltuk takımı gibi eşyalara el koymak istemişti. Kendilerine gerekçeli kararın ulaşmadığını belirten belediye yetkilileri ile davacı avukatları arasındaki görüşmelerin ardından, malzemeler iade edilmişti.
Kaynak: AA