Mardin'de, Muhtaç Ailelere 173 Milyon Liralık Yardım Yapıldı

Mardin Valisi Koçak, 2015 yılında Mardin'deki muhtaç ailelere toplam 173 milyon lira tutarında yardımda bulunduklarını söyledi.

Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, 2015 yılında Mardin'dekin muhtaç ailelere düzenli ve süreli olmak üzere toplam 173 milyon lira tutarında yardımda bulunduklarını belirtti.

Gazetecilere açıklama yapan Vali Koçak, 2015 yılı içerisinde ihtiyaç sahibi vatandaşa, Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıfları ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenli ve süreli yardımlar adı altında 173 milyon lira tutarında yardım yapıldığını söyledi.

Yardımların il genelinde 68 bin 696 haneye ulaştırıldığını dile getiren Koçak, şöyle konuştu:

'Hanelere ulaştırılan bu yardımlardan 272 bin kişi faydalanmıştır. Yapılan bu yardımları düzenli ve süreli yardımlar diye 2 kısma ayırıyoruz. Düzenli yardımlardan 62 bin 590 haneye ulaştırıldı. Mardin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından düzenli yardım, Engelli Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Yaşlı Aylığı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımlar, muhtaç asker ailesi yardımları, öksüz yetim ve asker çocuğu yardımı, ŞNT (Eğitim, Sağlık, Gebelik) yardımları adı altında toplam 149 milyon 518 bin 882 lira 66 kuruş tutarında yapılan yardımdan 170 bin 116 kişi faydalandı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından süreli yardımlar, sağlık yardımı, diğer aile yardımı, eğitim yardımı, tek seferlik yardımı, yakacak yardımı, giyim yardımı adı altında 31 bin 348 haneye ulaştırılan 23 milyon 304 bin 435 lira 69 kuruş tutarındaki yardımdan 181 bin 74 kişi faydalandı.'

Koçak, vatandaşa dağıtılan yardımların Avrupa Birliğinden gelen yardımlar yönünde söylentilerin olduğunu, bu söylentilerin tamamen asılsız olduğunu kaydetti.

Yapılan yardımların tamamen devletin bütçesinden sağlandığını ifade eden Mardin Valisi Koçak, şunları kaydetti:

'Bu sosyal yardımlar 'devletimizin kaynaklarından değil Avrupa Birliği veya başka ülkelerin sağladığı kaynaklardan ülkemize geliyor ve biz bunu dağıtıyormuşuz' gibi söylenti var. Bu doğru değil. Bunların tamamı devletimizin kendi bütçesinden ayırdığı vatandaşımızın kendi gelirlerinden ekmeğinden keserek kendi kardeşlerine ayırdığı kaynaklardır. Bununda böyle bilinmesi gerekir. Avrupa Birliği ile biz aday ülke olarak birçok projeler yapıyoruz. Birinci Cadde düzenlemesi Mardin'de bunun bir örneğidir. Avrupa Birliği'nin bütün projelerinde bir görünürlük ilkesi vardır. Avrupa Birliği nerede bir projeyi desteklemişse mutlaka orada kendi logosu kendi bayrağının görünmesini ister, bundanda dikkat ederseniz bütün projelerde yapılan işlerde kendini gösterir. Aday ülke olarak Avrupa Birliği'nden fon kullanma, Türkiye'nin hakkıdır. Zaman zaman bu fonları yeteri kadar kullanamadığımızdan şikayet ederiz. Ancak sosyal yardımlarla ilgili böyle bir fonu kullanmış değiliz.'

Vali Koçak, maddi durumu müsait olmayan vatandaşlara konut yardımında bulunduklarını belirtti.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonundan proje karşılığı 25 bin lira detsek verildiğini, bunun ev almaya yetmediğini hatırlatan Koçak, 'Zaten fakir olduğu için bunun üzerine para koyması ayrıca fakirleştirici etkisi yapıyor. Biz burada farklı bir yol izliyoruz. İl merkezinde biraz konut fazlası var, kiralarda uygun olduğu için uzun züreli kiralama yoluna giderek hem çok hızlı durumu düzenliyoruz aile ziyareti yaptığımızda tek odada oturan banyo tuvaleti dışarıda olan hanede yaşayanların sayısının yüksek olduğunu gördüğümüz daha iyi şartlarda evlere taşıyıp bir anda orada yaşayan bütün insanların hayat standartlarını yükseltmiş oluyoruz' diye konuştu.

Bu arada, Koçak, 'Şartlı Nakit Transferi' diye adlandırılan yardımın, kız çocukların eğitiminde artış ve çocuk, bebek ölümlerinde ciddi azalış yaşanmasına sebep olduğunu söyledi.

Koçak, terör sebebiyle Şırnak'ın ilçelerinden ve Sur'dan göç edip Mardin iline 3 bin 500 ailenin yerleştiğini belirtti.

Vali Koçak, Mardin'e yerleşen terör mağduru ailelere 2 milyon 974 bin 9 lira tutarında yardımda bulunduklarını kaydetti.

Kaynak: AA