Monako'dan Büyük Sebze Meyve Hali Açıklaması Rungis

Monako Krallığı'nda büyük kullanım alanıyla Avrupa'nın en büyük sebze meyve hali olan Fransa'daki Rungis, 12 bin çalışanıyla yeni yıla hazırlanıyor Yılda yaklaşık 18 milyon tüketiciye ulaşan halin 2015 cirosu 8 milyar 866 milyon avro oldu Çıkarılan yıllık 50 bin ton atığın bir kısmını geri dönüştüren Rungis, yaktığı çöplerden elde ettiği 200 bin megavat saat enerjiyi hem kendini hem Orly Havalimanı'nı hem de halin etrafındaki fabrikaların ısınmasında kullanıyor Yaklaşık 50 kilometrelik fiber optik ağla döşeli halde, hal içi ulaşım elektrikli ortak kullanım araçlarıyla sağlanıyor Rungis'te, satılmayan gıdaların israfının önüne geçmek için kurulan yardım derneği sayesinde halde satılmayan ancak yenilebilir durumda olan 300 ton gıda ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılırken, 400 ton gıda da 4'te bir fiyatına satılıyor.

F. ESMA ARSLAN - Fransa'da bulunan Avrupa'nın en büyük sebze meyve hali Rungis, yeni yıla hazırlanıyor.

Paris'e 10 kilometre mesafede bulunan, Monako Krallığı'ndan büyük yüz ölçümüne sahip, Avrupa'nın en büyük sebze meyve hali olan Rungis, 12 bin çalışanı ve 234 hektarlık alanıyla tek başına küçük bir kenti andırıyor. Rungis'te gece yarısı başlayan alışveriş, günün ilk ışıklarında sona eriyor.

Başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen toptancıların, en uygun fiyat için sıkı bir pazarlığa giriştiği Rungis'te, yılda 18 milyon tüketiciye ulaşılıyor.

Büyük bölümünün toptancılara açık olduğu Rungis, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebze meyve, çiçek ve deniz ürünleri olmak üzere 5 ana reyondan oluşuyor.

Sebze meyve ürünlerinin yüzde 69 paya sahip olduğu halde, et ve et ürünlerinin payı yüzde 16, süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 9, deniz ürünleri ve balıkçılık sektörünün payı ise yüzde 6 seviyesinde bulunuyor. Rungis'te, sadece gıda değil, dekorasyon ve çiçek sektöründen çeşitli markalara rastlamak da mümkün.

Halin en 'renkli' bölümünü dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sebze meyvelerin bulunduğu reyon oluşturuyor.

Her ne kadar sabah 11.00'e kadar açık olsa da Rungis'te, iyi ürünler genellikle gün doğmadan satılıyor. Et reyonunda helal ürünler de görmenin mümkün olduğu Rungis'te, sadece helal kesim ürünler satan toptan markalar da bulunuyor.

- Rungis'te helal kaz ciğeri bulmak da mümkün

Gıda sektöründe toptan ürün dağıtımı yapan Hacı Bekir Oduncu, Rungis'e her gün geldiğini ifade ederek, geneli Türk restoranları olmak üzere 120'den fazla müşterisi bulunduğunu ve müşterilerinin genellikle sebze aldığını anlattı.

Rungis'e 75 kilometre mesafede bulunan Montereau-Fault-Yonne kentinde market işleten Ferhat Başaran da Rungis'e her hafta uğradığını ve ortalama birkaç ton ürün aldığını söyledi.

Sadece helal et üzerine faaliyet gösteren Yzet markasının sorumlusu Khaled Salhi, satışlarının özellikle Ramazan ayında ve dini bayramlardan hemen önce arttığını belirterek, 'Fransızların kaz veya ördeklerin ciğerini yağlandırarak elde ettiği dünyaca meşhur şarküteri ürünü kaz ciğerinin dahi helalini üretiyoruz. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ürün gönderiyoruz.' diye konuştu.

Balık reyonunun sorumlusu Claude Taussac ise normalde günde ortalama 200 ton olan balık ve deniz ürünü satışının Noel'den bir hafta önce 500 tona kadar yükseldiğini belirtti.

Geçen yıl 1 milyon ton 666 bin ürünün satıldığı Rungis'te, bu rakamın 1 milyon ton 152 binini sebze meyve ürünü oluşturuyor. Halin geçen yılki cirosu ise 8 milyar 866 milyon avro oldu. Yıllık cironun 5 milyar 900 milyon avrosu toptan satışlardan, geri kalanı ise Rungis'teki şirketlerin ticari faaliyetlerinden oluşuyor.

- Rungis'te tek bir çöp parçası bile israf edilmiyor

Bir sebze meyve halinden çok daha fazlasına sahip olan Rungis, hem yeşil ekonomiye hem de biyolojik tarıma verdiği destekle de biliniyor. Biyolojik tarım konusunda büyük bir atılımda bulunan Rungis, bu yılın şubat ayında açtığı 5 bin 550 metrekarelik bio ürün (organik ürün) alanıyla 'Avrupa'nın en büyük bio ürün hali' unvanının da sahibi oldu.

Zararlı gazların emilimi konusunda da hassasiyet gösteren Rungis, hal içi ulaşımı tamamen elektrikli ortak araçlarla sağlıyor. Yaklaşık 50 kilometrelik fiber optik ağla döşeli hal, çevreyi korumak adına 400 bin ton ürünü demir yoluyla ulaştırırken, gelecek yıldan itibaren teslimatlar için elektrikli kamyonlar kullanmaya hazırlanıyor.

Halden çıkan tüm atıkların değerlendirilmesi ve çevreyi en az oranda kirletmesi amacıyla 2013'te başlatılan 'Rungis Green Business' programı kapsamında da Rungis'te tek bir çöp parçası bile israf edilmiyor.

Halde yıllık 14 bin ton çöp geri dönüşüme gönderilirken, yaklaşık 32 bin ton çöpün yakılmasıyla da metan gazı elde ediliyor. Çıkarılan yıllık yaklaşık 50 bin ton atığın bir kısmını geri dönüştüren Rungis, yaktığı çöplerden elde ettiği 200 bin megavat saat enerjiyi hem kendini hem Orly Havalimanı'nı hem de halin etrafındaki fabrikaların ısınmasında kullanıyor.

Neredeyse çıkardığı çöplerin tamamından faydalanan Rungis, sadece kendi çöplerinden yıllık 200 bin megavat saat enerji üretmiş oluyor.

- Yılda 300 ton gıda ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor

Yılda yaklaşık 2 milyon ton gıdanın toptancılarla buluştuğu halde, satılmayan ürünler için de özel bir yardım kuruluşu faaliyet veriyor. Le Potager de Marianne (Marianne'ın Bağı) isimli yardım örgütü, 2007'de, halde satılmayan ancak tüketilebilecek durumdaki gıdaların değerlendirilmesi amacıyla kuruldu.

Rungis'te satılmayan gıdalar için halin içinde bin 200 metrekarelik bir depo ayrılmış durumda. Depoda toplanan gıdaların dağıtımı, çeşitli yardım kuruluşları tarafından yapılırken, bazı sebze meyveler de işlem geçirerek reçel ya da meyve suyuna dönüştürülüyor.

Rungis, bünyesinde barındırdığı yardım kuruluşu ve diğer örgütler sayesinde yılda 300 ton gıdayı ücretsiz dağıtırken, alıcı bulmayan 400 ton gıdayı da neredeyse piyasa fiyatının 4'te bir fiyatına satarak israfın önüne geçmeye çalışıyor.

Düzenli olarak 20 bin toptancının geldiği Rungis, Fransa'nın yeni cazibe merkezi olmaya aday görünüyor.

- Moskova ve Dubai'de Rungis modeli

Kendi ürettiği enerji, israfla mücadele ve tamamen biyolojik ürün segmentiyle dünyada örnek gösterilen Rungis, bu kapsamda çeşitli uluslararası anlaşmalar da imzaladı.

Moskova ile 2015'te 15 yıllığına 30 milyon avroluk bir kontrat imzalanırken, Moskova'da Rungis benzeri bir hal için 300 hektarlık yer de ayrılmıştı. Fransa, yine geçen yıl Rungis modeline ilişkin Dubai ile de 15 yıllığına 20 milyon avroluk başka bir anlaşma imzalamıştı.

Brezilya, Çin ve Hindistan'ın da benzer bir anlaşma için Fransa ile görüşmeler yaptığı biliniyor.

Kaynak: AA