Malezya'daki STK'lardan Arakanlı Müslümanlara Destek

WADAH Genel Başkanı Azam, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki şiddet olaylarından orduyu sorumlu tuttu ABIM Dış İlişkiler Sorumlusu Zakuan, Myanmar'ın ASEAN üyeliğinin yeniden tartışılması gerektiğini belirtti.

Malezya'da faaliyet gösteren Ümmetin Aydınlanması Teşkilatı (WADAH) Genel Başkanı ve merkezi İstanbul'da bulunan Uluslararası İslami Sivil Toplum Kuruluşları (IDSB) Güneydoğu Asya Sorumlusu Ahmet Azam, Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşanan şiddet olaylarında sorumluluğun orduda olduğunu söyledi.

WADAH Genel Başkanı ve IDSB Güneydoğu Asya Sorumlusu Ahmet Azam ile Malezya Müslüman Öğrenci Derneği (ABIM) Dış İlişkiler Sorumlusu Adli Zakuan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Arakan'da yaşanan şiddet olaylarına tepki için düzenlenen protesto gösterisine destek verdiklerini açıkladı.

- 'Myanmar'da ordu de facto hükümettir'

Ahmet Azam, Arakan'daki Müslümanların 9 Ekim'den bu yana maruz kaldıkları şiddet ve zulmün soykırım boyutuna vardığına vurgulayarak bundan orduyu sorumlu tuttu ve 'Myanmar'da ordu de facto hükümettir' dedi.

Myanmar'da Ulusal Demokrasi Birliği Partisinin (NLD) iktidarda olmasına rağmen ordu ve uzantılarının etkinliğinin devam ettiğine işaret eden Ahmet Azam, Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) yönelik Budist saldırılarının ardında da bu gücün bulunduğunu belirtti.

Ahmet Azam, doğal kaynaklar bakımından son derece zengin olan Myanmar'ın, özellikle aralarında Malezya'nın da bulunduğu Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin bu imkanlara erişim karşılığında sessizliğini korumasını istediğini kaydetti.

Son dönemde yeniden gündeme gelen Arakanlı Müslümanlara yönelik zulüm ve baskının soykırım boyutuna ulaştığı konusunda neredeyse her kesimden insanın hemfikir olduğunu vurgulayan Ahmet Azam, Malezya hükümetinin ülkedeki binlerce Myanmarlı Budist'i ülkelerine geri göndererek siyasi baskı kurması gerektiğini söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) vizyondan yoksun liderleri yüzünden bugüne kadar önemli adımlar atılamadığını savunan Ahmet Azam, ASEAN sözleşmesinde yer alan üye ülkelerin birbirlerinin iç işlerine müdahale etmemesiyle ilgili maddenin de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı harekete geçilmesini engellediğine dikkati çekti.

- Myanmar'ın ASEAN üyeliği tartışılmalı

ABIM Dış İlişkiler Sorumlusu Adli Zakuan, Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın gösteride yaptığı konuşmada, Myanmar hükümetine çok açık ve net mesajlar verdiğini söyledi.

Malezya'nın 2015'teki ASEAN dönem başkanlığı süresince ABIM olarak Myanmar'ın üyeliğinin yeniden tartışmaya açılması konusunda lobi faaliyetleri yürüttüklerini belirten Adli Zakuan, Başbakan Necip'in bugünkü mitingde bu konuyu gündeme taşımasının önemli olduğunu ifade etti.

Adli ayrıca ABIM'nin, Myanmar'da 1990'lı yıllarda uygulanan soykırım nedeniyle ülkenin 1997'de ASEAN üyeliğine alınmasına da karşı çıktığını anımsattı.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki Titiwangsa stadyumunda bir araya gelen 10 bin kişi Arakan'da yaşanan şiddet olaylarını protesto etmişti.

Malezya Başbakanı Necip, gösteride yaptığı konuşmada, ASEAN sözleşmesinde iç işlerine müdahale edilmemesi gerektiğiyle ilgili ve insan haklarına ilişkin maddelerin yer aldığını anımsatarak 'Myanmar hükümeti sözleşmedeki diğer maddeleri okumuyor mu? Ne yapmamızı bekliyorlar? Bu gelişmelere gözümüzü mü kapatalım?' ifadesini kullanmıştı.

Başbakan Necip, Myanmar hükümetine Arakanlılara yönelik soykırımın bir an önce sonlandırılması çağrısında bulunarak Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye seslenerek 'Yeter artık Arakanlıların yaşadıkları.' demişti.

Bangladeş sınırındaki Arakan'da, Myanmar ordusunun ekim ayında başlattığı operasyonların ardından on binlerce Arakanlı Müslüman, komşu Bangladeş'e sığınmak zorunda kalmıştı. BM'nin yaptığı açıklamaya göre, saldırılar sebebiyle yurdunu terk etmek zorunda kalanların sayısı 30 bini buldu.

Bangladeş yönetimi, 22 Kasım'da 20 gemi dolusu sığınmacıyı Myanmar'a geri iade etmişti.

Eyalette tırmanan şiddetin, 2012 yılında Budist çoğunluğun Müslüman azınlığa yönelik gerçekleştirdiği saldırılardan bu yana yaşanan en ciddi çatışma olduğu düşünülüyor.

Arakan'da nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından 'dünyada en fazla zulüm gören topluluk' olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingya) oluşturuyor.
Kaynak: AA