ABD, 35 Rus Diplomatı Sınır Dışı Etme Kararı Aldı

ABD Başkanı Obama, 'başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları' kapsamında Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarını açıkladı Bu kapsamda başkent Washington ve San Francisco'daki Rus elçiliklerinde görevli 35 diplomatın, aileleriyle birlikte 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi Ayrıca Maryland ve New York eyaletlerinde Rus hükümetine ait iki yerleşkenin yarına kadar boşaltılması talep edildi 'Başkanlık seçimlerine siber saldırı iddialarıyla' ilgili olarak 6 üst düzey Rus yetkilisinin ve 5 Rus kurumunun adı ilk kez kamuoyuna açıklandı.

ABD Başkanı Barack Obama, 'başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları' kapsamında Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarını açıkladı. Bu kapsamda başkent Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi.

Beyaz Saray, 'Rusya'nın Amerikan seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale ettiği' ve 'Rusya'daki bazı ABD'li diplomatlara taciz' iddiaları kapsamında Obama'nın Moskova'ya karşı aldığı yaptırım kararlarını açıkladı.

Bu çerçevede Obama yönetimi, başkent Washington ve San Francisco'daki Rus elçiliklerinde görevli toplam 35 diplomatın, aileleriyle birlikte 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi.

Ayrıca Maryland ve New York eyaletlerinde Rus hükümetine ait iki yerleşkenin yarına kadar boşaltılması talep edildi.

ABD yönetimi, siber saldırı iddialarıyla ilgili olarak 6 üst düzey Rus yetkilisinin ve 5 Rus kurumunun adını da ilk kez kamuoyuna açıkladı. Adı açıklanan Rus yetkililerden ikisinin Rus istihbaratında, 4'ünün ise Rus askeri istihbaratında çalışan kişiler olduğu belirtildi. Aynı kapsamda Rus askeri istihbaratına materyal temin eden 5 firmaya ilişkin de bilgiler aktarıldı.

Washington ve San Francisco'daki 35 diplomatın sınır dışı kararının Rus yetkililerine iletildiğini açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı da alınan yaptırım kararlarının 'seçimlere siber saldırı' ve 'Amerikalı diplomatlara taciz' iddialarının karşılığı olduğunu vurguladı.

İlk kez temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen 'Rusya bağlantılı siber saldırı' iddiaları kamuoyunda uzunca süre tartışılmıştı. 7 Ekim'de ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili olarak Rusya'yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı.

Önceki hafta Rusya'ya yaptırımlar alınacağını açıklayan Obama, 'misliyle karşılık vereceklerini' ilan etmişti.
Kaynak: AA