Demokratik Kongo'daki Siyasi Kriz

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini: 'Kabila, anayasaya saygı duymalı ve 2 dönem olarak belirlenen devlet başkanlığı görev süresine uymalıdır'.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DKC) Devlet Başkanı Joseph Kabila'yı, mevcut anayasanın şartlarına uymaya çağırdı.

Ulusal basında yer alan haberlere göre Mogherini, Avrupa Parlamentosundaki konuşmasında, 'DKC'de istikrarı sağlamanın tek yolu ülkede demokratik geçişin gerçekleştirilebilmesi. Kabila, anayasaya saygı duymalı ve 2 dönem olarak belirlenen devlet başkanlığı görev süresine uymalıdır. Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen 3'üncü kez iktidara gelmek için gelecek seçimde aday olmayacağını açıkladığı zaman ülkede huzur sağlanacaktır.' ifadesini kullandı.

Mogherini, 'Görev süresinin sona ereceği 19 Aralık'tan sonra Kabila iktidarda kalmaya devam ederse ülke şiddet olaylarına sahne olabilir.' uyarısında bulundu.

Ülkede geçen ay planlanan ancak mali nedenlerle ertelenen devlet başkanı seçiminin yapılabilmesi için muhalefetin bir kısmı ile iktidar arasında eylülde diyalog görüşmeleri başlatılmıştı.

Görüşmelere katılmayan bazı muhalifler, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen seçimlerde yeniden aday olmak istediğini ileri sürmüştü.

Kaynak: AA