Özbekistan'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Görevine Başladı

Mirziyoyev: 'Halkın refah düzeyinin yükseltilmesi, ülkenin kalkınması ve ülkede barışla huzurun sağlanması için elimden geleni yapacağım'.

Özbekistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, yemin ederek görevine başladı.

Mirziyoyev için Özbekistan parlamentosunun alt ve üst kanatları Yasama Meclisi ile Senatodaki ortak genel kurulda yemin töreni düzenlendi.

Törene hükümet üyeleri, devlet kurumlarının yöneticileri, diplomatik misyon şefleri ve gazeteciler katıldı.

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mirza-Ulugnek Abdusalomov, törende cumhurbaşkanlığı mazbatasını ve seçimleri kazandığına ilişkin belgeyi Mirziyoyev'e teslim etti.

Cumhurbaşkanlığı mazbatasını alan Mirziyiyev, daha sonra Özbekistan Anayasası ve Kuran'ı Kerim'e elini koyarak yemin etti.

Mirziyoyev, yemin ederken 'Özbekistan halkına sadakatle hizmet etmeye, ülkenin Anayasası ve yasalarına katiyen riayet etmeye, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunmasına güvence olmaya, Özbekistan Cumhurbaşkanına yüklenen görev ve vazifeleri vicdanen yerine getirmeye yemin ederim.' ifadelerini kullandı.

Yemin töreninin ardından bir konuşma yapan Mirziyoyev, halka hizmet etmenin önceliği olduğunu dile getirerek, halkın refah düzeyinin yükseltilmesi, ülkenin kalkınması ve ülkede barışla huzurun sağlanması için elinden geleni yapacağını vurguladı. Mirziyoyev, bundan sonra ülkedeki tüm yöneticilerin halkla iç içe ve diyalog halinde olacağını belirterek, halkın devlet kurumlarına değil, devlet kurumlarının halka hizmet edeceğini dile getirdi.

Özbekistan'ı 27 yıl yöneten Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, geçirdiği beyin kanamasının ardından 2 Eylül'de hayatını kaybetmişti. 4 Aralık'ta yapılan seçimde oyların yüzde 88,6'sını alan Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şavkat Mirziyoyev, yeni cumhurbaşkanı olmuştu.
Kaynak: AA