Kocaeli'de '11. Sevgide Buluşalım' Etkinliği

Cem Vakfı Genel Başkanı Döner: 'Cemevlerimizin ibadethane olarak kabul edilmesini, Alevi inancının yerine getirilmesiyle bağlantılı hizmetlerin kamu hizmeti olarak sunulmasını, Alevi inancının yerine getirilmesiyle ilgili bütçeden ödenek ayrılmasının bir an önce uygulanmasını istiyoruz'.

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini, Alevi inancının yerine getirilmesiyle bağlantılı hizmetlerin kamu hizmeti olarak sunulmasını istediklerini belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cem Vakfı ve Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı tarafından bu yıl 11'incisi düzenlenen 'Sevgide Buluşalım' etkinliği, Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Döner, burada yaptığı konuşmada, sevginin, saygıya ve huzura giden yolun önünü açtığını söyledi.

Sevgiden payını almayan birey ve toplumların bir arada yaşamalarının zorluğuna değinen Döner, 'Sevgiyi, hoşgörüyü, paylaşımı ve güzel bir insan olmanın erdemini oluşturan, düşünce ve davranıştır. Tüm canlarımızla, tüm vatandaşlarımızla gönül bağı içinde olmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğu günleri yaşıyoruz. Bizim bizden başka dostumuz yoktur. Gidecek başka yerimiz de yoktur. Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur.' dedi.

Döner, 'Ülkemizin bağımsızlığı, iç huzur, ekonomimizin gücü ancak barışın, birbirimize sevgi ve hoşgörümüzün sürekliliğiyle dinç olacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

İnanç ve düşünce özgürlüğünün, temel hak ve özgürlüklerin başında geldiğini vurgulayan Döner, şunları kaydetti:

'Doğrusu, insanların inançlarını ve düşüncelerini baskı altında tutmak yerine, inançların özgürce yaşanması konusunda destek vermek olmalıdır. Alevi İslam inancını ve kültürünü özgürce yaşamamız gerektiğini düşünüyoruz. İç hukuk yollarının tükenmesi sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aldığı kararların ivedilikle onaylanmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararlar iç hukukumuzun da üstündedir, son ve nihai bir karardır. Bizler de özgür dünyanın bir parçasıysak bu kararlara acilen uymak zorunluluğumuz vardır. Bizler cemevlerimizin ibadethane olarak kabul edilmesini, Alevi inancının yerine getirilmesiyle bağlantılı hizmetlerin kamu hizmeti olarak sunulmasını, Alevi dedelerinin kamu görevlisi olarak istihdam edilmesini ve Alevi inancının yerine getirilmesiyle ilgili bütçeden ödenek ayrılmasının bir an önce uygulanmasını istiyoruz.'

- 'Değerleri yücelten bir milletiz'

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da varlığın özünün aşk, insanlığın en önemli değerinin de sevgi olduğunu belirtti.

Sevgisiz ve aşksız bir yaşamın anlamının olmadığını dile getiren Güzeloğlu, 'Aşkın en yücesi, yaradana karşı duyulan aşktır. Bu aşkla yananların dünyadaki hiçbir maddi aşkla ilgisi de olmaz.' diye konuştu.

En büyük zenginliklerinin birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, 'Bir büyük geçmişi, bir büyük zenginliği, geçmişten aldığımız çok büyük emanetleri taşıyan ve bu noktada her zaman bu değerleri yücelten bir milletiz. Mazlumun ve mağdurun her daim yanında yer alan, şüphesiz hakkı tutan bir geleneğin temsilcileriyiz. Her zaman bu değerler uğrunda bir olmayı ve bunları yaşatmak uğruna canını feda etmeyi bilen bir milletiz.' dedi.

En son 15 Temmuz'da, ülkenin birlik ve beraberliğini engellemek isteyen iç ve dış tüm hainler karşısında milletin her bir ferdinin dimdik ayakta durduğunu, 241 şehidin canlarıyla bu tehdidi bertaraf ettiğini anlatan Güzeloğlu, birlik ve beraberliğin dünden daha güçlü olduğunu kaydetti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ise bugün çevredeki ülkelerde vahşet ve dehşet tufanı yaşandığını belirtti.

'Bir olan Müslüman kardeşleri Şii-Sünni, Türk-Kürt diye ayırıp, kardeşi kardeşe kırdırmaya çalışıyorlar.' ifadesini kullanan Özak, 'İslam dünyasını başsız bırakmak, asırlar boyunca haçlılara 'dur' demiş bu yüce milleti lokmalara ayırıp bir bir yutmak istiyorlar. Gezi olaylarında bunları gördük, 17-25 Aralık operasyonlarında gördük. En sonunda 15 Temmuz darbe girişimiyle gözlerinin nasıl döndüğüne, nasıl bir vahşet sarmalına dolandıklarına acı şekilde bir kez daha şahit olduk.' şeklinde konuştu.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin gerçekleştirildiği etkinlikte, 'cem erkanı' yapıldı, deyişler söylendi, semah grubu gösteri sundu.

Etkinlik, dua edilmesi ve aşure dağıtımının ardından sona erdi.
Kaynak: AA