Büyük Set Resifi 2016'Da Rekor Seviyede Ağardı

Avustralya'nın Queensland sahili açığında Mercan Denizi'nde bulunan Büyük Set Resifi'nin 2016 yılında rekor seviyede ağardığı bildirildi.

Avustralya Araştırma Konseyi (ARC) Mercan Resif Araştırmaları Merkezi, Avustralya'nın kuzeydoğusunda 2 bin 600 kilometre genişliğe yayılan ve dünyanın en büyüğü olan Büyük Set Resifi’nde yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayımladı.

Raporda, uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Set Resifi'nde mercanların su sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle büyük ölçüde tahrip olduğu, ısınmanın en fazla etkili olduğu kuzey kesiminde mercanların yüzde 67'sinin öldüğü belirtildi.

Büyük Set Resif'nin güneyindeki mercanların sağlıklı olduğu, orta bölümündekilerin ise yüzde 6'sının beyazladığı kaydedildi.

- 'Mercanlar ölüm ile yaşam arasında'

Raporun ardından yapılan basın açıklamasında, 'mercanların ölüm ve yaşam arasında' olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ARC Mercan Resif Araştırmaları Merkezi Direktörü Profesör Terry Hughes, '2016'da kayıpların çoğu, Büyük Set Resifi'nin el değmemiş kuzey bölümünde meydana geldi. 1998-2002 yıllarındaki ağarmada bu bölge az hasar görmüştü ancak bu sefer kötü etkilendi.' dedi.

Avustralya turizm sektörünün en değerli varlıklarından biri olan ve yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir getiren Büyük Set Resifi, 70 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.

Bilim adamlarına göre, resifin kuzeyindeki mercanları tekrar hayata döndürebilmek için en az 10-15 yıla ihtiyaç duyuluyor.

Avustralya hükümetinin 2050 yılına yönelik planında, resifin iklim değişikliklerine karşı daha dirençli hale getirilmesi ve karbon emisyonlarını düşürmeye yönelik çalışmalar yer alıyor.

Avustralya'nın Queensland eyaletindeki James Cook Üniversitesinde görevli araştırmacılar, geçen mayıs ayında yayımladıkları raporda Büyük Set Resifi'nin kurtarılması için 10 milyar Avustralya Doları (25,57 milyar lira) kaynağa ihtiyaç olduğunu açıklamışlardı.

Büyük Set Resifi, mercan adaları zincirinden meydana geliyor. Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Set Resifi, yaklaşık 2 bin endemik balık türünü barındırıyor.

Kaynak: AA