Tunus'ta Gannuşi'nin Gandi İlkeleri Ödülü Kutlaması

Nahda Hareketi lideri Gannuşi: 'Bütün deneyimler şunu göstermiştir. Demokrasilerde yatırım yapmanın maliyeti diktatörlüklerde yapılandan çok daha düşüktür'

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, Hindistan'dan kendisine verilen 'Gandi İlkelerini Güçlendirme Ödülü' için 'Ödül şahsıma değil, Tunus devrimine verilmiştir. Bu devrimi şahıs değil halk yapmıştır.' dedi.

Gannuşi, Hindistan Jamnalal Bajaj Vakfı tarafından 2016 Gandi İlkelerini Güçlendirme Ödülü'nün kendisine verilmesinden dolayı Tunus'ta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Gandi ödülünü alırken Nobel Barış Ödülü'nün verilmesine vesile olan zamanları hatırladığını söyledi.

Uzlaşı, kin ve nefretin terk edilmesinin önemine olan kanaatinin daha da güçlendiğini belirten Gannuşi, şunları kaydetti:

'Bizler Tunusluların eski dönem, yeni dönem, Müslüman kafir olarak bölünmesine karşıyız. Tunus gemisi tüm Tunusluları taşıyabilir. Her zaman şunu demişizdir, ‘Bizler koltukların, makamların aşığı değiliz. Bilakis koltukları terk ettik çünkü onlardan daha değerli olan bizim için Tunus vardı.'

Gannuşi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek Tunusluları Yusuf Şahid hükümetini daha fazla desteklemeye çağırdı.

Konuşmasında 2020 Ekonomi ve Yatırım Kongresi'ne değinen Gannuşi, yatırımcılara seslenerek 'Demokrasinin yatırıma ihtiyacı vardır. Güçlü bir katılım bekliyoruz. Bütün deneyimler şunu göstermiştir. Demokrasilerde yatırım yapmanın maliyeti diktatörlüklerde yapılandan çok daha düşüktür' dedi.

Gannuşi kendisine sunulan ödülün maddi karşılığı olan 1 milyon rupiyi (15 bin dolar) Tunus Kızılay Kurumuna bağışladığını açıkladı.

Hindistan'ın Bombay eyaletinde 7 Kasım'da düzenlenen törene katılan Gannuşi kendisine verilen Gandi İlkelerini Güçlendirme Ödülü'nü teslim almıştı.

Jamnalal Bajaj ödülleri 1978 yılından beri 4 kategoride veriliyor. Ödüllerin üçü Hindistan içinde Gandi ilkelerinin yerleştirilmesi, bilim ve teknoloji uygulamaları ve kalkınma alanlarından üstün başarı sahiplerine verilirken, dördüncü ödül Gandi ilkelerini yurt dışında güçlendiren yabancı şahsiyetlere sunuluyor. Söz konusu ödülü alan uluslararası şahsiyetler arasında eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela da bulunuyor.
Kaynak: AA