Büyükşehir Hortum Felaketin İzlerini Siliyor

Milas’ta geçtiğimiz günlerde Kırcağız Mahallesi’nde meydana gelen hortum felaketi için Muğla Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Hortumda zarar gören zeytin ağaçları, yeniden canlandırılarak çiftçilerin yaraları sarılacak.

Büyükşehir Hortum Felaketin İzlerini Siliyor
Geçtiğimiz 9 Kasım Çarşamba günü gecesi Milas’a bağlı Kırcağız Mahallesi’nde meydana gelen hortum felaketi nedeniyle, yaklaşık 300 dönüm zeytinlik alanda zarar meydana gelmişti. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, 10 Kasım Perşembe günü zeytinliklerde inceleme gerçekleştirdi.

Üreticilerin talebi üzerine zeytinliklerde inceleme yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri oluşabilecek zararları önlemek için çalışmalar başlattı. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ekipleri zeytinde meydana gelebilecek hastalık ve zararlıları önlemek amacıyla ilaç ve yara macunu desteğinde bulundu.

Ayrıca hortum felaketi sonrasında zeytin ağaçlarında oluşan zararların en aza indirilmesi amacıyla; budama tekniği, macun ve ilaç uygulaması konularında çiftçilere eğitimler verildi.

Kırcağız Mahallesi’nde yaşayan zeytin üreticileri, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek “Yaşadığımız hortum felaketi sonrasında Muğla Büyükşehir Belediyesinden görevli arkadaşlarımız geldi. İlaç ve çeşitli yardımlarda bulundular. Böyle desteklere ihtiyacımız var. Dedemizden atamızdan kalan alanları korumalıyız. Bize yapılan desteklerde emeği geçenlere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandılar.

Hortum felaketinden zarar gören üreticilerle konuşan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Şube Müdür Vekili Atilla Küçükala yaptığı açıklamada “Meydana gelen hortum felaketinden zarar gören üreticilerimizin yaralarını sarmak için hemen harekete geçtik. Hortum felaketinde can kaybının yaşanmamış olması sevindirici ancak canı gibi baktıkları zeytin ağaçları zarar görmüş. Zeytinde yaralanmalar sonrasında oluşabilecek zeytin dal kanserinin önlenmesi amacıyla bordo bulamacı ve macun desteğinde bulunduk. Ayrıca kırılan dallar nedeniyle zeytin ağaçlarının budama tekniği ile birlikte ilaç ve macun uygulaması örneğini de üreticilerimize gösterdik. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak halkımızın ve üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Kırcağız Mahallesi Köyaltı mevkisinde, 9 Kasım Çarşamba günü gece saatlerinde etkili olan sağanak yağış ve fırtına, hortuma dönüşmüştü. Gece 23.50-00.00 saatlerinde etkili olan hortumun zarar verdiği alanlar ise gün ağarınca ortaya çıktı. Altı dakika boyunca etkisini gösteren hortum, 4 evin çatısına ve camlarına, 300 dönümlük alanda bulunan Bine yakın zeytin ağacına ve 2 tane asırlık meşe ağacının dallarına zarar vermişti.
Kaynak: İHA