İzmir Her İlçesinde Farklı Etkinlik, Aynı Coşku

İzmir’de, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında hemen hemen her ilçede etkinlikler düzenlendi.

İzmir Her İlçesinde Farklı Etkinlik, Aynı Coşku
Cumhuriyet coşkusu Buca ilçesinde Cumhuriyet Korosu ile başladı.

Vatandaşlar saatler 19.23’ü gösterdiğinde Buca Belediyesi önünde toplanarak dev bir Cumhuriyet Korosu oluşturdu. Buca Belediyesi tarafından organize edilen etkinlikte, Cumhuriyet sevdalılarından oluşan Cumhuriyet koro ant içip, ‘Biz Cumhuriyetiz’ diye haykırdı. Vatandaşların coşkusuna eşlik eden Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve isimsiz binlerce kahramanın 93 yıl önce kurduğu Cumhuriyete ve onun değerlerine sahip çıkmanın bugün daha bir önem kazandığına dikkat çekti. Etkinliğe CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya da katıldı.

Karşıyaka’da 10 bin kişi ile Cumhuriyet coşkusu

Karşıyaka Belediyesi tarafından organize edilen fener alayı, belediye binası önünden başladı.

Yaklaşık 10 bin Karşıyakalı ellerinde fenerler, Türk Bayrakları ve dövizlerle Çarşı içinden Karşıyaka Vapur İskelesine kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ ve ’Yaşasın Cumhuriyet’ sloganları atıldı. Kortejin önünde dev Atatürk portresi ve Türk Bayrağı taşındı. Fener Alayı sırasında Karşıyaka Belediye Bandosu marşlar çaldı. Çevredeki binalarda bulunanlar da hem alkışlarıyla hem de bayraklarıyla korteje destek oldu. Yürüyüşe; Başkan Akpınar ile birlikte, CHP il ve ilçe yöneticileri, Futbol Federasyonu eski Başkanı Kemal Ulusu, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve meslek odaları da katıldı.

Kalabalığın Karşıyaka Vapur İskelesi yanındaki etkinlik alanına girmesi ile birlikte coşku ikiye katlandı. Onuncu Yıl Marşı eşliğinde alanı dolduran binlerce vatandaş, Cumhuriyet coşkusunu doyasıya yaşadı. Meşaleler yakıldı, konfetiler patlatıldı. Karşıyaka Belediye Bandosu bünyesinde yer alan Kordelya müzik grubu, Cumhuriyet Türküleri’ni seslendirdi, alandakiler eşlik etti. Bayraklar ve meşalelerle alanı dolduranlar; Atatürk devrimlerine ve Cumhuriyet kazanımlarına bağlı kalacaklarını haykırdı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Cumhuriyet’in bir aydınlanma proje olduğunu ifade ederek, "Paramparça edilen bir ülke için yakılan umut ateşi ve bütün ezilen halklara örnek olmuş, ilham vermiş, yol göstermiş bir insanlık mucizesidir. Biz o mucizeyi yaratanların çocuklarıyız. İçten içe Cumhuriyet ile hesaplaşma içinde olanlar şunu çok iyi bilsinler ki; Bilim kazanacak, eğitim kazanacak, sanat kazanacak, kardeşlik kazanacak, emek, onur, insanlık kazanacak. Biz kazanacağız. Karanlık günlerden çıkmak istiyorsak, Cumhuriyet’i yeniden tanımlamak yerine onu yeniden anlamalı ve fabrika ayarlarına geri dönmeliyiz" dedi.

İzmirliler Cumhuriyet için koştu

Konak Belediyesinin bu yıl ikincisini düzenlediği, Cumhuriyet ve Demokrasi Koşusu’na binlerce Cumhuriyet sevdalısı İzmirli katıldı.

Alsancak Gündoğdu Meydanı’ndan başlayan koşuya katılanlar kırmızı-beyaz tişörtleriyle Kordon Boyu’nu adeta gelincik tarlasına çevirdi. Bu yıl ’Cumhuriyet ve Demokrasi Halk Koşusu’ ile okullar arası ’Cumhuriyet ve Demokrasi Cros Müsabakaları Koşusu’ adı altında iki ayrı kategoride düzenlenen koşunun startını Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş verdi. İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği halk koşusuna genciyle, yaşlısıyla her yaştan 800 kişi katılırken, küçükler, yıldızlar ve gençler kategorilerinde düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi Cros Müsabakaları Koşusu’nda ise Konak’taki 36 ilköğretim ve liseden toplam 661 öğrenci yer aldı. Gündoğdu Meydanında kurulan başlama alanında toplanan koşuculara Konak Belediyesi tarafından kırmızı beyaz tişörtler dağıtıldı.
Kaynak: İHA