DEAŞ'a Karşı Mücadelede Türkiye Ve İncirlik'in Önemi

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer: 'Türkiye'nin katılımı olmadan, örneğin Almanya'nın yoğun şekilde askeri faaliyet gösterdiği İncirlik üssünün kullanımı olmadan, DEAŞ'a karşı mücadelenin daha az başarılı olması söz konusu'.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede Türkiye'nin katkılarının sürmesini istediklerini, İncirlik üssü olmadan bu mücadelede daha başarısız kalacaklarını söyledi.

Schaefer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Alman hükümetinin Türkiye'nin Musul operasyonuna aktif katılmasını nasıl karşıladığına ilişkin soru üzerine, Türkiye ile Irak hükümetinden, aralarındaki ihtilafı çözmelerini beklediklerini ifade etti.

Türkiye'nin uzun süredir terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele amacıyla oluşturulan koalisyonun bir parçası olduğuna işaret eden Schaefer, 'Biz, Türkiye'nin yanı sıra diğer ortaklarımızla da koalisyona yoğun şekilde katılıyoruz. Elbette Türkiye'nin de bizimle birlikte anlaşmaya varılan kurallar doğrultusunda DEAŞ'a karşı mücadeleye katılmasını diliyoruz. Hatta daha da ileri giderek şunu söyleyebilirim. Türkiye'nin katılımı olmadan, örneğin Almanya'nın yoğun askeri faaliyet gösterdiği İncirlik üssünün kullanımı olmadan, DEAŞ'a karşı mücadelenin daha az başarılı olması söz konusu.' diye konuştu.

Alman hükümetinin, ortakları olan Türkiye ve Irak'ın DEAŞ'a karşı ortak mücadele etmesini beklediğine vurgu yapan Schaefer, 'Türk hükümeti ile Irak hükümeti arasında, Türk askerlerinin Irak topraklarındaki varlığına ilişkin bir süredir tartışma yaşanıyor. Arzumuz bu iki devlet arasındaki ihtilafın, DEAŞ'a karşı mücadeleyi zorlaştırmayacak şekilde bir çözüme ulaştırılması' dedi.

Schaefer, bu bağlamda, tarafların ortak çıkarlar doğrultusunda açık bir şekilde değil, doğrudan birbirleriyle görüşmesini beklediklerini kaydetti.

- 'Aget' konserinin iptal edilmesi

Sözcü Schaefer, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğunda gerçekleştirilmesi planlanan, ancak daha sonra iptal edilen 'Ermeni soykırımı' iddialarına ilişkin 'Aget' (Ağıt) adlı konser ile ilgili Alman hükümetinin görüşlerinin sorulması üzerine de Türkiye'deki mevcut siyasi durum sebebiyle zamanlamanın yanlış olduğunu söyledi.

Konseri düzenlemek isteyenleri, Türkiye'de ve Ermenistan'da yaşayan insanlar arasında bir barışma ortamı yaratmaya çalıştıkları için desteklediklerini ve başkonsolosluğa ait İmparator Salonu'nun da (Kaisersaal) bu tür konserler için uygun olduğunu ifade eden Schaefer, 'Ancak dikkatlice ifade etmek gerekirse, Türk hükümetinin ve devletinin üst düzey yöneticilerine davetiyeler gönderilmeden önce bunun ev sahibi, yani bu durumda başkonsoloslukla görüşmeden gerçekleştirilmiş olması biraz şaşırtıcı bir durum.' değerlendirmesinde bulundu.

Almanya, Dresden Senfoni Orkestrasının, 1915 olaylarının 100. yılı sebebiyle 13 Kasım'da Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğunda gerçekleştirilmesi beklenen konseri iptal etmişti.

Kaynak: AA