İsrail'in Filistinlilere Yönelik İhlalleri

Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Kurumu, İsrail'in, 2015 yılında Filistinliler aleyhine pek çok keyfi ve ırkçı yasa tasarısını kanunlaştırdığını açıkladı

Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Kurumu, 2015 yılının, İsrail'de Filistinliler hakkında ırkçı ve keyfi kanunların çıkarıldığı en kötü yıl olduğunu duyurdu.

Kurum tarafından yayımlanan yıllık raporda, "2015, Filistinli esirler aleyhinde ırkçı ve keyfi kanunlar çıkarma furyasının yoğun olarak yaşandığı bir yıl oldu. İsrail parlamentosu Knesset tarafından çıkarılan kanunlar Filistinli esirlerden intikam almayı amaçlıyor" ifadeleri kullanıldı.

Knesset'te çıkarılan kanunların, uluslararası kanun ve demokrasi ilkeleriyle bağdaşmadığı ve İsrail işgalini kökleştirdiği ifade edilen raporda, 2015 yılında çıkarılan kanunlarla ilgili bilgi verildi. Buna göre, İsrail hükümeti 14 Haziran 2015'te İsrail makamlarına mahkumları zorla besleme yetkisi veren kanun tasarısını kabul etti ve Knesset 30 Temmuz'da tasarıyı yasalaştırdı.

Knesset ayrıca 21 Temmuz'da "taş atan çocukların", 10 yıldan 20 yıla varan hapis cezasına çarptırılmalarını yasalaştırdı. Yine kasım ayında İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked'in sunduğu ve Kudüs halkından taş atanların 2 ila 4 yıl hapis, sigorta primlerine el konulması ve zarar gören İsraillilere tazminat ödemeye mecbur edilmelerini öngören yasa tasarısı onaylandı. Kanunun Kudüs'teki çocuklarla ilgili olan kısmı ise yapılan eğitim yardımları, sosyal destek fonları, engelli yardımı ve dullara yapılan yardımların geri çekilmesini içeriyor.

Raporda, Knesset'in 25 Kasım'da yaşları 14'ten küçük olan çocukların yargılanması ve hapsedilmesini öngören yasa tasarısını, 19 Ekim'de polislere şiddetle mücadele kapsamında şüpheli olmayan kişilerin bile üzerlerini arama yetkisi veren yasa tasarısını onayladığı kaydedildi.

Söz konusu raporda ayrıca, İsrail ordusunda orta bölge askeri komutanlarından Tümgeneral Nitzan Alon'un Batı Şeria'da Yahudilere hizmet amacıyla İsrail kanunlarının uygulanmasını öngören kanunu kabul ettiği belirtildi.
Kaynak: AA