Engellerini AT Üstünde Aşıyorlar

Atlar üzerinde tedavi olarak bilinen "Hipoterapi" yöntemi ile Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) otizmli, fiziksel ve zihinsel engelli çocuklara at üstünde 1,5 ay boyunca rehabilitasyon hizmeti sunuyor. Hipoterapi ile fiziksel engelli ve otizmli çocukların duruş, denge, konsantrasyon ve kas kontrolü geliştirilerek yürüme yetenekleri arttırılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) desteklediği projesi ile Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) Hadımköy’de bulunan InternationalHorse Club içerisinde engelli çocuklara atla rehabilitasyon hizmeti veriyor. Zeytinburnu’nda oturan engelli çocuklar AKDEM’e ebeveynleri ile haftanın bir günü gelerek Hadımköy’de atlar ile 1,5 ay boyunca rehabilitasyon eğitimi  görüyorlar. Çocukların bazıları atları gördükleri ilk anda korkuyor bazıları ise atları severek sımsıkı sarılıyor. Zeytinburnu Belediyesi’nin ve tesislerdeki özel eğitmenler, çocuklar atların üstündeyken çeşitli aktiviteler yapmasını sağlıyor. İlk başta zorla atların üstüne binen çocuklar atlara alıştıktan sonra inmek istemiyor.

ATLAR TEDAVİ SÜRECİNİ HIZLANDIRIYOR

Rehabilitasyon projesi Zeytinburnu’nda oturan 4- 15 yaş arası engelli çocukları kapsıyor. Atlar ile yapılan rehabilitasyon yöntemi en çok gelişim hastalıkları, omurilik yaralanmaları, down sendromu ve otizm hastalıklarının tedavi sürecini hızlandırıyor. Atlar ile tedavi (Hipoterapi) uygulamasında, fiziksel engelli ve otizmli çocukların duruş, denge, konsantrasyon ve kas kontrolü geliştirilerek yürüme yetenekleri arttırılıyor.

“DİKKAT KOORDİNASYONUNU GELİŞTİRİYOR”

Çocukların terapi olduğunu bilmedikleri kolaylıkla atlar ile bir araya geldiğini ifade eden Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) eğitmeni Gülşah Altuğ, “Çocuklara sunduğumuz atla terapi yöntemi sayesinde çocukların fiziksel ince kas becerilerini geliştiriyoruz. Çocuklar atların terapi olduklarının farkında olmadan hep eğlendiriyoruz hem de terapiyi gerçekleştirmiş oluyoruz. Atın biyokimyasında çok iyi bir enerji olduğu için bizde bu enerjiyi çocukların tedavi amacı ile kullanıyoruz. Terapi, dikkat koordinasyonunu geliştiriyor. Atların üzerinde oldukları zaman çocuklar kendilerini kontrol edebiliyorlar” dedi.

“ÇOCUKLARI ATA BİNDİRİYORUZ, HER ŞEYİ YAPAN AT”

Bütün insanlar  gibi engelli çocukların da atlar ile yakınlaştıkları ilk anda korkabildiklerini dile getiren International Horse Club (Avrasya Binicilik Kulübü) eğitmeni Bengü Eylikeder, “Buraya terapi için gelen çocuklara en çok küçüklere en çok küçük atlar ile terapi uyguluyoruz. Çocuklar küçük atları daha çok seviyor daha çok eğleniyor onlarla birlikte. Atın psikolojik etkisi çok yüksek. Duygusal olarak at insana daha yakın bir hayvandır. Çocuklardaki özel durumun at hissedebiliyor ve bize yardımcı oluyor. Burada iş ata düşüyor, biz bir şey yapmıyoruz. Biz sadece çocukları ata bindiriyoruz her şeyi yapan at” diye konuştu.

“ÇOCUĞUMUN DENGE PROBLEMİ AZALDI”

Kızının atların yanına gideceği günün sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Cevriye Dokur, “Belediyenin bize haber verdiği bu terapi yöntemi sayesinde terapiye katıldık. Ben kızımla birlikte her hafta bir gün olmak üzere terapiye geliyoruz. Terapiye geldiğimizden sonra çocuğumun denge probleminde azalmalar oldu” dedi.

EN ÇOK KÜÇÜK ATLARI SEVİYOR

Atlardan ilk başta çok korktuğunu ve zamanla çok alıştığını ifade eden Zeynep Dokur, atları çok sevdiğini bu terapiye her zaman gelmek istediğini söyledi.

Ayrıca minik Zeynep, en çok küçük atlara binmeyi ve onlarla beraber olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Kaynak: İHA