Avustralya'daki Anzak Torunlarıyla Telsizden Görüştü

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Genel Merkezi (TRAC) ve Çanakkale Şubesi tarafından Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamındaki özel programda Balıkesirli amatör telsizci Abdülkadir Eryılmaz, üç günde 130 ülkedeki amatör telsizcilerle bağlantı kurup, kısa görüşmeler yaptı.

Balıkesir'de bir kamu kurumunda çalışan Eryılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altı yıl önce bir arkadaşının önerisiyle telsizle görüşmeler yapmaya başladığını belirterek, 200 ülkedeki amatör telsizciyle temasta bulunduğunu anlattı.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı kapsamında TRAC tarafından bir etkinlik yapıldığını ve dünyaya açıldıklarını aktaran Eryılmaz, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede, amatör telsizciler olarak 10 özel çağrı işareti aldık. Bu özel çağrı işaretlerinden TC100KT çağrı işaretini biz Balıkesirli amatör telsizciler grubu olarak çalıştık. "Koca Çimentepe" adına alınmış bir çağrı işaretiydi. Bunun gibi TC100A vardı. Çanakkale Şehitler Abidesi adına alınmış çağrı işaretiydi. Bu görüşmeler çerçevesinde özellikle Şafak Ayini'nin olduğu gün, Yeni Zelanda ve Avustralya'daki amatör telsizcilerin antenlerini Türkiye'ye doğru çevirmiş olabileceklerini düşünerek biz de onlara doğru yönelttik. Ayin sırasında, kuş uçuşu yaklaşık 17 bin 300 kilometre uzaklıktaki Yeni Zelanda ve Avustralya'daki telsizciler ile görüşme sağladım."

Özellikle deniz ve kara savaşlarının 100. yılında Anzakların duygularını dinlediğini belirten Eryılmaz, "O gün görüştüklerimizin, dostluklar kurduklarımızın hemen hepsi dünyada barış çağrısında bulundu. Duyguluydular, dedelerini andılar" dedi.

Endonezya ve Japonya'ya kadar birçok ülkedeki istasyonla bağlantıya geçtiklerini dile getiren Eryılmaz, "Bu özel çağrı işaretleriyle üç bine yakın görüşme yaptık. Yaklaşık 130 ülke ile bağlantı kurduk. Biz amatör telsizciler için oldukça yoğun bir üç gündü" diye konuştu.

- Dünyada 60 adet basılan özel madalyondan verildi

TRAC tarafından düzenlenen saha çalışmalarında görev aldığı için dünyada sadece 60 kişiye verilen madalyondan ikisinin kendisi ve oğlu tarafından alındığını belirten Eryılmaz, madalyonların sıra numaralı ve sertifikalı olduğunu söyledi.

Görüşmelerde ABD ile de bağlantı sağladıklarını kaydeden Eryılmaz, ülkede sadece beş eyaletle bağlantı kuramadığını aktardı. Eryılmaz, bağlantı kurdukları telsizcilerle kendilerine özel kod işaretlerinin yer aldığı kartları birbirlerine göndererek bağlantı doğruluklarını sağladıklarını bildirdi.

Kaynak: AA