5. Turizm Çalıştayı Pertek'te Yapıldı

Arapgir Belediyesi'nin girişimleriyle başlatılan Turizm Çalıştayları’nda bir araya gelen 6 ilçeye, Tunceli’nin Pertek ve Çemişgezek ilçeleri de eklendi.

5. Turizm Çalıştayı Pertek'te Yapıldı
Düzenlenen 5. Turizm Çalıştayı’da Pertek'te yapıldı. Toplantıda “Turizm Birliği” kurulması kararlaştırıldı.
Yöneticiliğini Gazeteci-Yazar Cumali Ünaldı'nın yaptığı çalıştayda Tunceli Valisi Osman Kaymak, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, Belleğini Koruyan Kentler Derneği Başkanı Levent İskenderoğlu, çalıştayın konuşmacıları oldu. Toplantıda ayrıca 5 ile (Elazığ, Erzincan, Malatya, Sivas, Tunceli) bağlı 8 ilçe (Arapgir, Ağın, Arguvan, Çemişgezek, Divriği, Keban, Kemaliye, Pertek)'nin Belediye Başkanları ve bazı kaymakamları da katılarak sırasıyla konuşma yaptılar.

Toplantıda ilk konuşan Tunceli Valisi Osman Kaymak, Tunceli ilinin Pertek ilçesinde yapılacak olan tüm havza bazlı projeleri destekleyeceklerini belirtti.

Pertek'in Tunceli için önemine değinen Vali Kaymak, “Pertek Tunceli’nin dışa açılan kapısıdır ve ilimiz açısından çok önemlidir. Çözüm sürecinin sonuca ulaşmasıyla daha güzel gelişmeler olacak. Gelecek yanlış okunmamalı. Bölgenin değerlerinin paylaşılması lazım. Bilimsel bazda da desteklenmeli. Bu çalışmanızın çok değerli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ev sahipliği yapan Pertek ilçesi Belediye Başkanı Recai Vural, katılımcılara hoş geldiniz dedikten sonra, “Yukarı Fırat havzasının envanterinin çıkarılması ve web sayfasının hazırlanmasını öneriyorum” diyerek bölgede yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

“BÖL, PARÇALA VE YUT MANTIĞI İŞLİYOR!”
Çalıştayların yapılmasına öncülük eden ve büyük katkılar sunan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, toplantıya katılarak destek veren Tunceli Valisine, ev sahipliği yaparak misafir eden Pertek Belediye Başkanına teşekkür ettikten sonra, Arapgir Belediyesi'nin 2009 yılından bu yana kültür, tarih, medeniyet, turizm gibi konularda yaptığı çalışmalara değindi. Başkan Cömertoğlu, “Yukarı Fırat Havzası'nın birer parçası olan bu ilçelerin her birinin Ulu Cami gibi, Karanlık Kanyon gibi, her birinin ayrı ayrı değerlere sahip, önemli konularda başı çeken özelliklerinin olduğunu görüyoruz. Özelden genele, bütüne hizmet edebilecek bir yapıya sahibiz. Ancak böl parçala ve yut mantığının işlemesi önümüzde önemli bir engel. Bu bağlamda Yukarı Fırat Havzası destinasyonunun bütün ilçelerle ortaklaşa olarak ortaya çıkması hedefimizdir. Birbirimize yaklaşarak siyasetin üstünde durarak kendimizi geliştirmeliyiz” dedi.

“TURİZM BİRLİĞİ KURULMALI”
Her ilçenin yalnız başına hareket etmesi sonucu, turizmin kitlendiğini ifade eden Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök ise, bu konuyu Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ile tespit ettiklerini, ortak hedef koyulmazsa başarıya ulaşılamayacağını anlattı. Başkan Gök konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yaz sezonu geliyor, her ilçenin bütçe katkılarıyla ortaklaşa, bölgemizi, ilçelerimizi bütün halinde anlatan bir tanıtım filmi hazırlamamız lazım. Ulusal basında ilçelerimizi tanıtmamız lazım. Bu ilçeler arasında Turizm Birliği’nin kurulması gerekiyor, birlikler bakanlıklar nezdinde daha çok ilgi görüyor.”

“EĞİTİMLİ TURİZMCİLER OLMALI”
Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar da bölgede turizmle ilgili yapılan ve yapılacak olan tüm çalışmaların eğitimli turizmciler tarafından yapılması gerektiğini, Kemaliye olarak Meslek Yüksekokulu bünyesinde ilgili bölümün açılmasını sağladıklarını belirtti.

“TANITIM FİLMİ ÇEKİLMELİ”
Kaymakamların ve belediye başkanlarının yaptıkları konuşmalarda genel olarak bahsedilen diğer konular, bacasız bir sanayi olan turizm için havza ilçelerinin birlikte hareket edip, yöresel ürünleri, tarihi eserleri, doğal güzellikleri, kültürel dokuyu ön plana çıkarıp, bunların web sitesi, çeşitli tanıtım araçları, belgeseller ve tanıtım filmleri şeklinde lansman faaliyetlerini yürüterek, bu çalışmaların bakanlıklar nezdinde yürütebilecek seviyeye ulaşmalarının sağlanması gerektiği konuşuldu.

2023 TURİZM STRATEJİSİ
Belleğini Koruyan Kentler Derneği Başkanı Levent İskenderoğlu, bir belge olarak yayınlanan 2023 Turizm Stratejisi'ne göre havza ilçelerinin öncelikli olarak yapması gerektiği çalışmaları sıraladı:
-“Turizm gelişim senaryosu oluşturulması. Kentsel mekân kalitesinin arttırılması. Meydan ve bulvarın düzenlenmesi. Kent müzeleri sayısının artırılması. Ören yerlerinin, açık hava müzelerinin yollarının düzenlenmesi. Turizm ürünlerinin kalitesinin artırılması. İnanç turizmi envanterinin hazırlanması. Kültür envanterlerinin bir araya toplanması. Yerel halkın turizmden faydalanmasının sağlanması.”
Çalıştayın konuşmacılarından olan Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç da atılması gereken adımlar konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Aytaç,” Fırsatlarımız neler, tehditlerimiz neler? İfade koymak gerekir. Ayrıca çalışırken uzman çalışanlarımızın olması lazım. Her işten anlaması önemli değil, istekli olması önemli. İlçelere gelirken ne için gelinmesi gerektiğinin bilmesi lazım. Jeolojik turizm mirası olan ilçelerimiz var. Bu mirasları korumamız, yatırım yapmamız ve geleceğin önünün açılması gerekiyor. Psikolojik, sosyolojik ve ekonomik olarak dengelemek lazım” dedi.

Aytaç, “Harput kalesinin dünya mirası listesine almak için çalışmalar yapıyoruz. O zaman Divriği, Harput, Kemaliye üçgeni önemli bir turizm değeri olur. Arguvan Müziği’nin ön plana çıkarılması lazım, somut olmayan dünya mirası listesine girmek için çalışma yapması gerekiyor. Har-Tur 26 turu Harput’a getirmeyi planladı. İlçelerde anlaşma yapabilir. 2015 yılında 1915 olaylarının 100. yıl dönümü olduğundan dolayı haberli habersiz birçok turist ülkemize gelecektir. Bunun tedbirlerinin alınması lazım” ifadelerini kullandı.

Çalıştayın oturum yöneticiliğini yapan Gazeteci Yazar Cumali Ünaldı, 5 yıllık kalkınma planı uygulanması gerektiğini belirtti.

Ünaldı, “Şunu belirtmek isterim ki bu konunun, Türkiye'nin geleceği için havza bazında değerlendirilmesi her tarafta konuşuluyor” diye konuştu.

Yapılan çalıştayın ardından ev sahibi Pertek Belediyesi tarafından misafirlere tekne turu ile Keban Barajı sularının ortasında kalan Pertek Kalesi etrafı gezdirildi. Yöresel müzik dinletisi yapılan Termal Otel’de tekne turunun ardından katılımcılar ilçeden ayrıldı.

Çalıştaya konuşmacıların yanı sıra ilçelerden Kemaliye Kaymakamı Alper Çifci, Ağın Kaymakamı M. Fatih Yakınoğlu, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, Pertek Belediye Başkanı Recai Vural, Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy, Ağın Belediye Başkanı Yılmaz Serttaş'ın yanı sıra çok sayıda belediye personelleri ve çalıştay üyeleri katıldı

Kaynak: İHA