AIDS Kadar Tehlikeli Hastalık Hpv Virüsü

Daha çok cinsel yolla bulaşan ve kadınlarda genital siğil, rahim ağzı ve vajina kanserine yol açabilen HPV (Human papilomavirus enfeksiyonu) virüsü, erkeklerde de penis, skrotum ve anorektal kanserlerin nedenleri arasında sayılıyor. Virüsün, 100 den fazla tipi olması nedeniyle de korunması oldukça güç, bulaşma şekli ise çoğunlukla korunmasız cinsel ilişki sonucu oluyor.

Uzmanlara göre, Türkiye’de cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda maalesef ki hiçbir bilgi sahibi olmayan çok büyük bir kesim var. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda açıklama yapan Bahçeci Sağlık Grubu doktorlarından Op. Dr. Aytun Aktan, özellikle HPV virüsüne dikkat çekerek; “HPV virüsü erkekte penis üzerine, kadında ise hazneye, dış cinsel organlara ve rahim ağzına yerleşir. Birçok virüs hastalığında olduğu gibi HPV virüsü de vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açarak tekrarlayabilen genital siğil veya kondilom olarak isimlendirilen lezyonlar oluşturur” dedi.

Kadınlarda ve erkeklerde eğer genital bölgede siğiller haline gelmiş ise kolay bir şeklide bu hastalığın tespiti edilip tedavi sürecine başlanabileceğini belirten Op. Dr. Aytun, “Ancak daha sinsi olanları siğillere yol açmaksızın hücrelerde değişiklik yaratanlarıdır. Bunlar da kadın hayatını tehdit eden rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) için olan değişikliklerin başlangıcıdır. Yıllık jinekoloji muayenelerinde PAP_smear alınmasının en önemli sebeplerinden biri henüz başlangıç aşamasındaki rahim ağzı değişikliklerinin basit bir testle tespitini sağlayıp, bu işi daha başındayken tedavi edebilmektir” dedi.

Kadınlar arasındaki kanser ölümlerinde ikinci sırada rahim ağzı kanseri yer alıyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre bu rakam korkutucu derecede yüksek. Ancak, oldukça ürkütücü duran bu rakamın yaygın taramalarla azaltılması mümkün. Erken yakalandığında rahim alma operasyonları bile yapılmadan, daha basit cerrahi tedavilerle üreme çağındaki kadınların normal hayatlarına devam edebilmelerini sağlanabiliyor. Enfeksiyonlarının sebep olduğu rahim ağzı kanserlerinin gelişimi 10-15 yıl alıyor. Yani bu hastalığın fark edilmesini bekleyen ve PAP- smear testine gelmesi gereken milyonlarca kadının hayatı kurtarılabilir.

Erkekler için sadece kozmetik gibi görünen bu sorun da basite alınmamalıdır. Anogenital (anüs, penis ve skrotum bölgesinde) kanserler erkekler için de risktir. Ayrıca baş boyun kanserlerinde de HPV etkinliği çarpıcıdır. Sıklıkla başvuru branşının erkeklerde dermatologlar ve ürologlar olduğunu belirten Op.Dr. Aytun, “Branşlar arası hekim yönlendirmeleri günümüzde oldukça etkin yapılmakta. Diyelim ki dermatolog arkadaşım bir erkek hastasında siğillere rastladı ve tedavisini yaptı mutlaka varsa partneri için jinekolog ya da üroloğa başvuru yapmalarını önermekteyiz” dedi.

HPV virüsünün 100’e yakın çeşidi bulunuyor. Ancak bütün virüsler kansere yol açmıyor.

Bu hastalıktan korunmanın en önemli yolu tek eşlilikten geçse de bu pek gerçekçi bir öneri olmayabilir. O nedenle kondom kullanmak bunu her ilişkide istinasız uygulamak gereklidir. Buna rağmen kondomun kapsayamadığı alanlarda olan siğillerin bulaşması da kaçınılmaz olabilir. Uzmanların ikinci bir önerisi ise aşılar. Bu aşıların da belirli tiplerdeki virüslere etkin olması nedeniyle koruma etkinlikleri sınırlıdır. Korunmak için bu aşıyı olabilirsiniz ama kendinizi yüzde yüz güvende hissetmemelisiniz. Adölesan (ergenlik) dönemden başlayarak ileri yaşa kadar kadın ve erkekler bu aşıyı üç uygulama halinde hekime danışarak yaptırabilirler.

Bulaş yolu yüzde 10 kadar cinsel ilişki dışında da olabilmekte. Başka bir tehdit de hamile kadınların doğumu sırasında saptanmadığında eğer vajinal doğum yaparlarsa bu hastalığı bebeklerine geçirmeleridir. Bu durum yeni doğan bebeklerin ağız, boğaz bölgesinde HPV enfeksiyonu ile enfekte olmalarına sebep olmaktır. Bundan sakınmanın yolu enfekte hamilelerin doğumunu sezeryan yöntemiyle yaptırmaktır.

Cinsel hastalıklardan korunmada en önemli faktörün rutin muayeneler olduğunu altını çizen Op. Dr. Aytun, özelikle ebeveynlerin dikkatini çekere; “Kadınların yıllık jinekoloji muayenelerini ve PAP-smear testlerini ihmal etmemeleri şart. Çok partnerli bir geçmişe sahip herkesin kendisini ve karşısındakini koruyabilmesi için her cinsel ilişkide kondom takmayı ihmal etmemeleri gerekmekte. HPV aşısı hakkında detaylı bilgi için hekime başvurmakta hiçbir sakınca yok. Bu aşı için siz geç kaldıysanız da belki ergenlik dönemindeki çocuklarınız için bir ufuk açılmıştır, onlar için mutlaka bilinçli davranın” dedi.

Kaynak: İHA