Trablusşam Hamidiye Saat Kulesi Eski Güzelliğine Kavuşuyor

2. Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan’a hediye edilen ve Osmanlı Devleti’nin Lübnan’daki en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Trablusşam Hamidiye Saat Kulesi’nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından sürdürülen restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Trablusşam Hamidiye Saat Kulesi Eski Güzelliğine Kavuşuyor
Lübnan’da birçok önemli restorasyon projelere imza atan TİKA tarafından Trablusşam Belediyesi Tarihi Eserler Komitesi ile işbirliğinde Trablusşam şehrinde bulunan Trablusşam Hamidiye Saat Kulesi’nin restorasyonunda ışıklandırma çalışmalarına başlanıldı.

Ecdat yadigârı eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusuna özel önem veren TİKA, Lübnan’daki Trablusşam Hamidiye Saat Kulesi’nin bakım ve restorasyon işini üslendi ve kısa süre önce çalışmaları başlattı. Geçen yıllar içerisinde yıpranan Saat Kulesi’nin eski ihtişamına kavuşturulması ve tarihi dokusunu halen muhafaza eden Trablusşam kentine kazandırılması amacıyla başlatılan bakım ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Kulenin ışıklandırması da tamamlanınca Hamidiye Saat Kulesi, Trablusşam kentinin gecelerini süsleyecek ve şehrin sembolü olmaya devam edecek.

Restorasyon çalışmalarını açıklamalarda bulunan TİKA Beyrut Program Koordinatörü İbrahim Erbir, TİKA’nın, bugüne kadar ecdat yadigârı eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirterek “Çalışmalar tamamlandığında Hamidiye Saat Kulesi tarihi Trablusşam meydanında bir yıldız gibi parlayacak” dedi.

Kaynak: İHA