3. Ticaret Müşavirleri Konferansı Firma Buluşmaları Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ticaretin geliştiği, milli gelirin arttığı, ekonomik gelişmenin sürdürülebilir olduğu coğrafyalarda çatışma riski azalıyor” dedi.


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Sheraton Hotel’de gerçekleştirilen 3. Ticaret Müşavirleri Konferansı Firma Buluşmaları toplantısına katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Çavuşoğlu, güvenlik ile kalkınma arasındaki bağın güçlendiğini belirterek, “Ticaretin geliştiği, milli gelirin arttığı, ekonomik gelişmenin sürdürülebilir olduğu coğrafyalarda çatışma riski azalıyor. Barış ve refahı getiriyor. Güçlenen ekonominin sağladığı özgüven, dış politikada büyümeyi ve çeşitlenmeyi beraberinde getiriyor. Ekonomimiz tarihin en güçlü dönemini yaşıyor. Dünya ihracat pastasından aldığımız pay neredeyse iki katına çıktı” diye konuştu.

Küresel ekonominin ağırlık merkezinin Doğu’ya kaydığına dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Kalkınma olan ülkelerin dünya ekonomisindeki payının giderek artığını görüyoruz. 10 yıl önce kendisini yönetemeyen birçok Afrika ülkesi bugün artık Afrika ülkesinin ekonomilerinin, ihracatın nasıl güçlendiğini, arttığını hep birlikte görüyoruz. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, aynı fiyatların bir şekilde değişkenlik göstermesi ekonomiyi ve dünya siyasetini nasıl etkileyecek bunları görebilmemiz lazım. Kendi ülkemiz içinde tedbirleri almamız lazım. Avrupa bölgesinde bir canlanma görüyoruz ama ileri ki yıllarda bu enerjide ve dünyadaki diğer gelişmeler nasıl etkileyecek.”
Çavuşoğlu, “Yüksek düzenli stratejik işbirliği mekanizmasını kurduğumuz ülkelerle ticaretin artığını görüyoruz. Vizelerin katlığını görüyoruz. Tabi bunu serbest ticaret anlaşmaları ile desteklememiz lazım. 35 ülke ile ticaret antlaşmamız olacak. Bu çabalarımız ile komşu bölgelerle de ticaretimizin arttığını görüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA