Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna'nın doğusunda ordu birlikleri ile ayrılıkçılar arasında son 24 saatte çıkan çatışmalarda 3 Ukrayna askeri öldü.

Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nin basın sözcüsü Andrey Lisenko, son dönemde doğudaki ayrılıkçıların saldırılarının giderek arttığını belirterek, son 24 saatte çıkan çatışmalarda 3 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini, 18 askerin ise yaralandığını ifade etti.

Lisenko, son 24 saatte ayrılıkçıların 44 kez ateşkes ihlali yaptığını dile getirdi.
Lisenko, Ukrayna askerlerinin kontrolünde bulunan ve stratejik önem arz eden Donetsk Havaalanına ayrılıkçıların dün geceden bu yana sürekli saldırı düzenlediğini ve havaalanındaki durumun çok ciddi olduğunu kaydederek, Ukrayna askerlerinin bu saldırılara rağmen, havaalanını kontrol etmeye devam ettiğini, hükümet güçlerinin bu saldırılara karşılık vermesi sonucunda ayrılıkçıların ciddi kayıplar verdiğini belirtti.

Andrey Lisenko, ayrılıkçıların ağır silahları da kullanarak düzenlediği saldırılarda havaalanı yakınındaki Peski ve Tonenkoe kasabalarının büyük ölçüde hasar gördüğünü dile getirerek, ayrılıkçıların ayrıca Popastnoe, Debaltsevo, Kamenka, Redkodub, Nijnoe-teploe, Krimsk ve Sçastye kasabalarına da saldırılarda bulunduğunu kaydetti.

- AGİT Özel Gözlem misyonu üyelerine saldırı
Ülkenin doğudaki durumu izleyen AGİT Özel Gözlem misyonu gözlemcilerinin Donetsk'ten 72 kilometre mesafedeki Çermalık kasabası yakınında kimliği belirsiz şahısların silahlı saldırısına uğradığı bildirildi.

AGİT Özel Gözlem misyonundan yapılan açıklamada, heyet üyelerinin hükümet güçlerinin kontrolündeki Çermalık kasabasında incelemelerde bulunduğu sırada, kasabanın doğu yönünden kimliği belirsiz şahıs veya şahısların saldırına uğradığı kaydedilirken, silahlı saldırıda kullanılan mermilerin birinin, su pompasını tamir etmekte olan yerli tamirat ekibinin aracına, diğer iki merminin ise AGİT Özel Gözlem misyonu üyelerinin içinde bulunduğu aracın yakınına isabet ettiği belirtildi. Saldırıda kimsenin yaralanmadığı, tamir ekibi ve gözlemciler heyetinin olay yerinden hemen ayrıldığı ifade edildi.
Ukrayna'nın doğusunda 9 Aralık'ta taraflar arasında ateşkesi öngören "sessizlik" rejiminin uygulamaya konmasının ardından Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile ordu birlikleri arasındaki çatışmalar ve can kayıpları belirgin ölçüde azalmıştı. Doğudaki gerginliğin son günlerde yeniden artmasının ardından, bölgedeki çatışmalarla can kayıpları da arttı.
Kaynak: AA