Çanakkale 51. Uluslararası Troia Festivali'ne Doğru

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Özgürlüğümüzün olmadığı noktada ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırız. Nitekim bugün dünyada özgürlük arayışlarını görüyorsunuz. Özgürlüğünü kaybeden ülkeleri insanları görüyorsunuz. Bir insan yaşamı açısından özgürlüğün ne kadar önemli bir kavram olduğunu bir kez daha izliyoruz" dedi.

Başkan Gökhan, "Çanakkale 51. Uluslararası Troia Festivali" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bu yıl ki festivalin 12-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirileceğini söyledi.

Festivalin 51. yıl temasının 'Özgürlük haktır, haklar özgürlük içindir' sloganıyla belirlendiğini ifade eden Gökhan, özgürlüğün çok önemli bir kavram olduğunu belirtti.

Dünyada özgürlük kavramının giderek anlamını yitirdiğini vurgulayan Gökhan, "Özgürlüğümüzün olmadığı noktada ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırız. Nitekim bugün dünyada özgürlük arayışlarını görüyorsunuz. Özgürlüğünü kaybeden ülkeleri insanları görüyorsunuz. Bir insan yaşamı açısından özgürlüğün ne kadar önemli bir kavram olduğunu bir kez daha izliyoruz. Onun için Çanakkale'de bizim için bu kelime çok fazla anlam ifade etmiyor olabilir. Çünkü biz Çanakkale'de yıllar boyu hep özgürce yaşamanın mutluluğunu ve keyfini sürdük. Bizim amacımız bu keyfi kaçırmamak. Yani bunu hep bilinç altımızda tutup, özgürlüğün önemini ön plana çıkarıp bu kavramdan Çanakkalelilerin yoksun kalmamaları için bunu sürekli tekrar ediyoruz" diye konuştu.

Ülgür Gökhan, isteyen herkesin istediği kadar bu konuyu eleştirebileceğini ama özgürlüğün kendisi için çok kutsal bir kavram olduğunu anımsatarak, şöyle dedi:
"Ve bu bir haktır, onun içinde sloganımızın başlangıcı budur. Haklarda, insan hakları da özgürlük içindir. Kafamızda insan haklarını şöyle bir sıralarsak bu hakların öneminin insanların özgürlüğüne yönelik bir kavram olduğunu hepimiz anlayabiliriz."
Festivalin 650 bin liralık bütçeyle gerçekleştirildiğini kaydeden Gökhan, bu yılki Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü'nü Kazak piyanist ve besteci Anjelika Akbar'a verileceğini belirterek etkinlikler boyunca çeşitli konserler, sanat çalışmaları ve konferansların gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA