'Doğa Dostu' Çoban Duyarlılığıyla Örnek Oluyor

Karaman'da koyun otlatırken şahit olduğu kaçak avcılık, aç veya yaralı yaban hayvanları, çevreye zarar verilmesi gibi olumsuzlukları anında yetkililere aktaran çoban Sefer Pişkin'i, köyünde ziyaret eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, doğanın korunması konusundaki örnek davranışından dolayı teşekkür etti.

Ayrancı ilçesine bağlı Ağızboğaz köyünde çobanlık yapan Sefer Pişkin (34), çevre dostu kişiliği ile dikkati çekiyor. Hiçbir kötü alışkanlığı olmayan, sigara dahi kullanmayan Pişkin, koyunlarını otlatırken cep telefonundan internete bağlanarak Türkiye'yi ve dünyayı takip etmeyi ihmal etmiyor.
İşini yaparken, adeta doğa bekçiliği görevini de yerine getiren Pişkin, çevresinde gördüğü endemik bir bitki veya kaçak avlanma, aç ya da yaralı yabani hayvanlar, doğaya zarar verilmesi gibi olumsuzlukları anında yetkililere aktarıyor.
Pişkin'in gayretlerini fark eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 8. Bölge Müdür Vekili Ahmet Akkiprik, çobanı köyünde ziyaret ederek teşekkür etti.
Akkiprik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pişkin'in arazide yaban hayatını yakından gözlemlediğini söyledi.

Çobanın, gördüğü her olumsuzluğu kendilerine iletmesinin işlerini kolaylaştırdığını anlatan Akkiprik, "Yaralı bir yaban hayvanı bulduğunda, kaçak avlanma gördüğünde veya kışın olumsuz hava şartlarında yaban hayvanları besin sıkıntısı çektiğinde, bunu anında bizimle paylaşıyor. Çoban kardeşimiz bu faaliyetleri tamamen gönüllü olarak yapıyor, masraf etmesine rağmen hiçbir karşılık beklemiyor. Bizim en büyük yardımcılarımızdan. Kendisinin bu hassasiyeti hem Ankara'daki yöneticilerimizin hem de bizim dikkatimizi çekti" diye konuştu.

Akkiprik, ziyarette Pişkin'e, arazide kullanabileceği fener, bıçak, broşürler ve yaban kuşlarını tanıtan yayınların bulunduğu bir çanta hediye etti.
- İnternet aracılığıyla ihbarda bulundu
Pişkin ise lise mezunu olduğunu, doğaya olan tutkusundan dolayı çobanlığı bırakmadığını dile getirdi.
Genel müdürlük yetkilileri ile internet aracılığıyla tanıştığını ifade eden Pişkin, şöyle devam etti:
"Koyun otlatırken, avcılar tarafından yaralanmış bir kızıl şahin buldum. Tedavisini yapamayacağımı anlayınca, internetten bana yardımcı olabilecek bir yetkili bulmaya karar verdim. Araştırma yaparken, karşıma bir sayfa çıktı. Mesaj yazıp, telefon numaramı bıraktım. 5 dakika sonra bana dönüş yapıldı. Karaman'da bir yetkiliye ulaşmaya çalışırken meğer Ankara'ya, genel müdürlüğe ulaşmışım. Bir görevlinin hemen bana ulaşacağı söylendi. Yarım saat içinde köye gelen yetkililere yaralı şahini teslim ettim."
Telefonla görüşmelerinin daha sonra da sürdüğünü, gördüğü her olumsuzluğu anında ilettiğini aktaran Pişkin, şunları kaydetti:
"Çalışanlarla aramızda dostluk gelişti. Benim işim çobanlık. Çobanlar doğa ile iç içe yaşayan insanlardır. Elinde değnek, omuzunda tüfek, çevreye zarar veren insanlar değiliz. İnsanların nasıl yaşama hakkı varsa doğadaki yaban hayvanlarının da yaşama hakkı var. Onların bu hakkına saygı duymalıyız. Koruyup, kollamalıyız. Çoban arkadaşlarıma şunu söylüyorum; görev yaptığımız arazilerin en büyük bekçileri biziz. Doğaya zarar verenleri, kaçak av yapanları kesinlikle yetkililere bildirmeliyiz."
Kaynak: AA