Çamura Şekil Veren Eller

Balıkesir'in İvrindi ilçesi Kayapa köyünde icra edilen bardakçılık ve çömlekçilik mesleğinin son temsilcileri ayakta kalmaya çalışıyor.

Bölgede bulunan zengin çömlek hammaddesi nedeniyle yüz yıllardan bu yana köyün geçim kaynağı olan bu meslek dallarında 200 haneli köyde şimdilerde bu işle ilgilenen 5 aile kalması dikkatleri çekiyor.
Babadan oğula, ustadan çırağa kalan bir miras şeklinde geçen çömlekçiliğin en önemli zorluğu ise el emeğinin yoğun bir şekilde hissedildiği bir iş dalı olması. Toprak bardak, çömlek ve testi kullanımının azalması nedeniyle daralan pazarda butik ve turistik sektöre hizmet veren çömlekçilerin en büyük pazarı ise Çanakkale. Burada yapılan toprak hatıralık testi ve bardaklar tanesi ortalama 2 liradan buradaki satıcılara gönderiliyor. Mart ayında başlayan alım talebi Ağustos ayı sonlarına kadar devam ediyor.
Bölgede mesleğinin son temsilcilerinden Çömlek Ustası Halil İnci ve eşi Zeynep İnce, babalarından devir aldıkları çömlek işini evlerinin altındaki küçük bir atölyede halen zorluklarına rağmen devam ettiriyorlar. 40 yıldan bu yana kendi atölyesinde çömlek, toprak testi ve bardak üreten Halil İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Bu mesleği 40 seneden beri yapıyoruz. Mesleği devam ettirecek çırak bulmak çok zor. Birkaç çırak yetiştirdik ama bu mesleği yapmıyorlar. Bu mesleğin en büyük zorluğu ise el işçiliği olması. Bu testi işi makine ile olmaz. El ile şekillendirilmesi lazım. Bir usta günde ortalama 100 adet bitirebiliyor. Ham maddeyi kendi köyümüzden buluyoruz. Eskiden pazarlarda ürünlerimizi satmak çok daha kolaydı. Ama şu andan en büyük pazarımız Çanakkale Şehitlikleri. Bir çok tezgah bu yönde üretim yapıyor'' dedi.


Kaynak: AA