Nilhan Sultan Açıklaması

Osmanlı padişahlarından Sultan II.

Nilhan Sultan Açıklaması
Abdulhamid Han’ın beşinci kuşaktan torunları olan Nilhan Osmanoğlu Vatansever ve Yavuz Selim Osmanoğlu İhlas Koleji Bahçelievler Kampüsü’nde düzenlenen bir söyleşiye katıldılar.
Söyleşiyi aynı zamanda Nilhan Sultan’ın eşi Mehmet Behlül Vatansever, annesi Nuran Osmanoğlu, İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, okul müdürleri, öğretmenler ve yoğun bir öğrenci topluluğu takip etti.

Gazeteci, yazar ve tarihçi İbrahim Pazan’ın da eşlik ettiği söyleşide Nilhan Sultan ve Yavuz Sultan mezun oldukları İhlas Koleji’nde olmaktan duydukları mutluluğu ve heyecanı dile getirdiler.

Söyleşi İbrahim Pazan’ın II. Abdülhamid Han ve hanedan soyuyla ilgili verdiği bilgiler ile devam etti. Hanedan üyelerinin 1924 yılında yurtdışına gönderilmesinin ardından geçen süre içinde özellikle sultan sayısında azalma olduğunu belirten Pazan, Nilhan Sultan’ın şu anda hayatta olan 12 sultandan biri olduğunu aynı zamanda Türkiye’de doğan ilk sultan olduğunu söyledi.

Pazan’dan sonra söz alan Nilhan Sultan, bir sultan olarak nasıl davranıyorsunuz, yaşantınızı nasıl etkiliyor şeklindeki soru üzerine; “Her an üzerinizde bir sorumluluk hissediyorsunuz. Her sabah 650 yıllık hanedanlığın ağırlığını taşıyarak uyanıyorsunuz. Bu yüzden konuşmalarıma, üslubuma her zaman dikkat etmek zorundayım” dedi.

Aynı soruya cevap veren Yavuz Selim Efendi de zaman içinde bu durumun maneviyatını anladığını ve o sorumlulukta hareket ettiğini ifade etti.

Bu durumla ilgili olarak üniversitede çok zorluk çekmediğini anlatan Yavuz Selim Osmanoğlu, yine de kimliğiyle çok ortaya çıkmamaya çalıştığını söyledi.

Öğrencilerden gelen soruları içtenlikle cevaplaya Sultan, öğrencilere Osmanlı torunu olduklarını asla unutmamaları gerektiğini söyledi.

Batının bize uymayan taraflarını örnek almayın diyen Nilhan Sultan, gelen başka bir soru üzerine, “Hanedanlık devam etseydi bir günüm nasıl geçerdi? Herhalde yine aynı geçerdi ama sarayın teamülleri farklılıkları olacaktır elbette. Ama şu anda da aynı şuuru yaşıyorum.” dedi.

Bir öğrencinin sultan olmak nasıl bir duygu sorusu üzerine de Nilhan Sultan, “Tabi ağırlığını taşıyorum. Bu da her yerde karşıma çıkıyor. Özellikle iş hayatında oluşturmuş olduğum Nilhan Sultan markası ile ilgili tepkilerde alıyorum. Ama en azından yapmış olduğum işle ecdadıma hizmet ettiğime inanıyorum” dedi.

Yine bir öğrencinin sormuş olduğu “Topkapı Sarayı’na biletle mi giriyorsunuz?” sorusuna cevap veren Nilhan Sultan, “Müze kartımız var. Topkapı Sarayı’na müze kartı ile giriyorum” dedi.

Nilhan Sultan ayrıca yapı ve karakter olarak da dedesi II.Abdülhamid Han’a çok benzediğini de sözlerine ekledi.

Öğrencilerin sorularının bitiminin ardından Nilhan Sultan ve Yavuz Selim Osmanoğlu’na birer çiçek takdimi yapılırken, Nilhan Sultan’ın İhlas Koleji’ndeki mezuniyet fotoğrafı da hediye edildi.
Kaynak: İHA