Osmanlı Dönemi Boya Atölyesi Koruma Altına Alındı

Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları tamamlanan ve bölgede tek olma özelliğine sahip 300 yıllık Osmanlı dönemi boya atölyesi, turizme kazandırılacak.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin 500 yıllık yerleşimle ilgili bulgular tespit ettikleri antik kentte tarihin birçok döneminden kalıntılara rastlanabildiğini söyledi.

Karialılar ve Lelegler'e ev sahipliği yapan Stratonikeia'nın Helen, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdürdüğünü vurgulayan Söğüt, antik dönemden günümüze bölgedeki yapıların bir bütün olarak korunduğunu kaydetti.

Kentte yürütülen kazı çalışmaları esnasında agora olduğu düşünülen alanda 18. yüzyıla ait Osmanlı döneminden kalan boya atölyesi bulduklarını bildiren Söğüt, "Bu bölgede başka boya atölyesi örneği bulunmuyor. Aynı dönemde kentte meşhur gravürlerde pek çok ağa konaklarının olduğunu, dokumanın ve ticaretin önem taşıdığını biliyorduk. Ortaya çıkarılan boya atölyesi, tarihi kayıtlarda bildiğimiz bilgileri desteklemiş oldu" dedi.

Atölyenin projelerini hazırladıklarını, kurul onayının da çıktığını dile getiren Söğüt, şimdi bu eserlerin üzerinin çatı kaplamasını yapacaklarını belirtti.

- "Farklı ve özel yapılardan birisi olacak"
Böylece kente gelen herkesin boya atölyesinin tüm mekanlarını ocağıyla, girişiyle görebileceğini ifade eden Söğüt, "Burası bizim için kentte farklı ve özel yapılardan birisi olacak. Koruma çalışmaları tamamlandığında yönlendirme levhaları ile ziyaretçilerimizi bu alana çekeceğiz" diye konuştu.

Kentin diğer kısımlarında da benzer kalıntıların çıkacağını ümit ettiklerini ifade eden Söğüt, kent mimarisinin de bunu desteklediğini kaydetti.

Söğüt, boya atölyesinin bulunduğu alanın küçük olmasına rağmen girişi, ocakları, boyaların yapıldığı, iplerin boyaya batırıldığı, bekletildiği, hatta boya malzemelerinin muhafaza edildiği yerlerin tam olarak bilindiğini anlattı.
Osmanlı dönemi boya atölyesinin çok farklı bir alan olduğuna işaret eden Söğüt, şöyle konuştu:
"Boya atölyesinin bulunduğu alan, antik kentin ana güzergahlarından birinin üzerinde yer alıyor. Bölgemizde bilinen Osmanlı dönemine ait başka bir örnek yok. Bu nedenle alanın konservasyonunu yaptık ve koruma altına aldık. Çalışmalar tamamlandığında kente gelen ziyaretçiler o dönem mimarisini tam olarak algılayarak, Osmanlı dönemi eserlerini gezip görebilecek. Çalışmalar tamamlandığında ciddi yoğunlukta ziyaretçiye hizmet edeceğimizi düşünüyoruz."
Söğüt, Muğla'nın sahip olduğu tarihi ve kültürel güzelliklerle yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edildiğini, Stratonikeia Antik Kenti'nin ise Osmanlı dönemi köy meydanından, Roma dönemine ait meclis binası, tapınaklar, hamamlar ile herkesin ilgisini çektiğini ifade etti.

Kaynak: AA