Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze, Artvin'de

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, "İkili ilişkilerimizle ekonomik, lojistik ve turizm gibi alanlarda çok şeyler başarabiliriz. Her türlü görüş ve projeye hazırız" dedi.

Khabadze, beraberinde Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nugzar Surmanidze, Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Giorgi Tavamaishvili, Batum Belediye Başkanı Giorgi Ermakovi ve Türkiye'nin Batum Başkonsolusu Yasin Temizkan ile Artvin Valisi Kemal Cirit'i ziyaret etti.
Khabadze, ziyarette, iki ülkenin birçok ortak mirası bünyesinde barındırdığını söyledi.

Artvin'de kiliseler, Gürcistan'da da camiler bulunduğuna işaret eden Khabadze, Artvin'de atalarının bıraktığı mirası yerinde görme ve yeniden hatırlama imkanı bulduklarını belirtti.

Dünyadaki gelişmelere ayak uydurulması gerektiğini ifade eden Khabadze, "Bölgemizdeki ilişkiler çok önemli. İkili ilişkilerimizle ekonomik, lojistik ve turizm gibi alanlarda çok şeyler başarabiliriz. Her türlü görüş ve projeye hazırız. Ortak kullandığımız Sarp Gümrük Kapımız, havaalanımız var. Dünyada bunun benzeri çok nadir bulunur" diye konuştu.

Ülkelerinde yaklaşık bir ay önce çok duygusal ve mutlu bir olay yaşadıklarını dile getiren Khabazde, şunları söyledi:
"Borçka Camili köyünde hamile bir kadın, bizim topraklarımızdan geçerek Batum'da doğum yaptı. Macahel bölgesinde yol sorunu olduğunu, hem bölge halkı hem Türk yetkililer olarak bizlere ilettiniz. Döndüğümde hemen talimat verip gerekli düzenlemeleri başlatacağım. Çünkü insanların birbirlerine daha yakın olması gerekiyor. Bunun için de ulaşım şart. Doğum yapan hanımefendiye sağlık, bebeğine de güzel bir gelecek diliyorum. Bizim kanunlarımıza göre Gürcistan'da doğduğu için 18 yaşını doldurduğunda Gürcistan vatandaşlığını da isteyebilir."
Ülkeler arasında önemli ilişkiler olduğunu ancak daha güzel işler yapmak için şahsi ilişkilerin de önem taşıdığını vurgulayan Khabadze, Cirit'le arasındaki ilişkilerin dostluk seviyesinde olduğunu, bu sayede de bölgede güzel şeyler yapılabileceğini kaydetti.

Beraberindeki heyeti tanıtan Khabadze, "Düşmanlara karşı hep böyle iyi ilişkiler içinde olacağız" ifadesini kullandı.
-"İki ülke arasındaki turizmi çeşitlendirmek istiyoruz"
Artvin Valisi Kemal Cirit de Türk ve Gürcü halklarının ortak iklimin çocukları olduğunu söyledi.

Türk ve Gürcü hükümetlerinin çok doğru karar vererek sadece kimlikle iki ülke arasında geçişi sağladığını anımsatan Cirit, bunun da iki halkı birbirine yaklaştırmayı başardığını belirtti.

Sarp Sınır Kapısı'nın kendileri için büyük önem arz ettiğini vurgulayan Cirit, şöyle devam etti:
"Türkiye'de en çok kara yolculuğunun yapıldığı sınır kapısı olduğunu biliyoruz. Ülke olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023'ü vizyon hedefi seçtik. Bu hedefler içerisinde Sarp Sınır Kapısı ekonomik anlamda bizim için büyük kıymet ifade ediyor. Yıl içerisinde sadece 3 milyon Gürcü vatandaşı ülkemize giriş-çıkış yaparken, 2,5 milyon Türk vatandaşı da Gürcistan'a geçiş yapıyor. Bu da hem ekonomik, hem de kültürel anlamda daha büyük işbirliklerine ihtiyacımız olduğunu gösteriyor."
Gürcistan'a en çok turist gönderen ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden Cirit, "Bu kapsamda Hopa'da kruvaziyer turizmi konusunda Batum'la ortak hareket etmek gibi bir planımız var. İki ülke arasındaki turizmi çeşitlendirmek istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Cirit ve Khabadze, birbirlerine hediyeler verdi.
Khabadze, valilik ziyaretinin ardından Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'yi de makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.
Kaynak: AA