Yılkı Atları Turgutlu'nun Dağlarında Görülmeye Başlandı

Manisa Spil Dağı'nın simgelerinden yılkı atlarının Turgutlu'daki etrafını saran Çatma ve Çaldağı'nda da görülmeye başlandı.

Turgutlu Orman Bölge Şefi Orman Mühendisi Orhan Alagöz, yaptığı açıklamada, sayıları artan yılkı atlarının hem piknik alanlarına zarar vermemesi hem de hırsızlardan korunması amacıyla görüldükleri alanlarda ekipler tarafından gözetim altında tutulduğunu kaydetti.

Bölgelerinde onlu ve yirmili gruplar halinde görülen yılkı atlarının sayılarının artacağını tahmin ettiklerini belirten Alagöz, şöyle konuştu:
"Son yıllarda Manisa Spil Dağı'nda yapılan çalışmalarla ve korumalarla birlikte sayıları 500'ü bulan yılkı atların çevre ormanlarımızda da görülmesiyle birlikte bu sayının daha da yükseleceğini umuyoruz. Spil dağımızın simgesi olan yılkı atlarının sorumluluk alanlarımızda da görülmesi bizleri sevindirdi."
Alagöz, yılkı atlarının geçmişinin Osmanlı dönemine kadar uzandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Osmanlı şehzadelerinin atları, iyi beslenmeleri ve koşuya alışmaları için Spil'e bırakılıyor, gerektiği zaman da toplanıp eğitilerek şehzadelerin hizmetine veriliyordu. Cumhuriyet döneminde tamamen serbest bırakılan yılkı atları, her yıl çoğaldı ve sayıları 500'ü aştı. Sürü halinde dolaşan yılkı atları, ilçemiz etrafında da küçük gruplar halinde görülmeye başladı.

Öncelikli görevimiz bu atların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri. Bu amaçla hırsızlardan korunmalarına büyük önem veriyoruz."
Kaynak: AA