Antalya Havalimanı'nda Özel Güvenlikçilerden Eylem

Antalya Havalimanı'nın çalışma koşullarının zor olduğunu ve sendikal haklarının engellendiğini iddia eden bir grup özel güvenlik çalışanı, iş bırakma eylemi yaptı.

Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminali önünde toplanan ve bir özel bir güvenlik şirketinde çalışan yaklaşık 50 özel güvenlik görevlisi, "Özel güvenlik özlük hakkı istiyor", "Sendika hakkımızı istiyoruz" şeklinde dövizler taşıyarak bir süre slogan attı.

Daha sonra Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Birinci Bölge Temsilcisi Gülcan Emen, yaptığı basın açıklamasında, havalimanındaki güvenlik hizmetlerinde yaklaşık bin 110 özel güvenlik görevlisinin ilkel koşullarda çalıştığını ileri sürdü.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren özel güvenlik firmasının Avrupa'da her türlü sendikal faaliyeti desteklediğini ifade eden Emen, Antalya'da ise çalışanlara çeşitli baskılar uygulandığını iddia etti. Özel güvenlik görevlilerin yerleri ve vardiyalarının değiştirilerek çalışma şartlarının zorlaştırıldığını öne süren Emen, şöyle devam etti:

"Yıllarını vermiş sendika üyesi şef arkadaşlarımız, örgütlenmeyi desteklediği için çeşitli baskılara ve işten çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır. Yine fazla mesailer doğru hesaplanmamaktadır. Verilen bodrolar personelin anlayacağı açıklıkta değildir. Amacımız işverene zorluk çıkarmak değil, işbirliği içerisinde yasalara uygun, uygar ülkelerdeki koşullarda çalışılmasını sağlamaktır. Bu iyi niyetli yaklaşımlarımıza işveren sendikamız üyelerini işten çıkarmakla karşılık verirse mücadeleyi sonuna kadar sürdürürüz. Güvenlik-İş Sendikası, üyelerinin hakları konusunda ısrarlı davranacak, birisi işten çıkarılırsa sonuna kadar mücadele etme azmini gösterecektir."

Emen, sorunlar nedeniyle yarım gün iş bırakma eylemi yaptıklarını kaydetti.

Sendikanın avukatı Fırat Kılıç ise herkesin sendikaya üye olma ya da çıkma hakkına sahip olduğunu söyledi.

İşverenlerin cebir ve tehdit kullanarak hukuka aykırı davranışla çalışanların sendikal faaliyetlerini engelleme haklarının olmadığını ifade eden Kılıç, "Bunun gerçekleşmesi halinde işverenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası uygulanır" dedi.

Kaynak: AA