Yüksekova’da Hayvancılık Gelişiyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde hayvancılığı geliştirmek amacıyla hazırlanan proje kapsamında çiftçilere hayvan dağıtımı yapıldı.

Yüksekova’da Hayvancılık Gelişiyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Hakkari bölgesindeki hayvancılığı geliştirmek amacıyla hazırlanan projeler hayata geçiriliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi (KASDEP) kapsamında Yüksekova’ya 15 kilometre mesafedeki Kamışlı köyünde 80 çiftçiye montofon cinsi 320 gebe düve dağıtımı yapıldı. TIR’larla köye getirilen hayvanlar, yapılan kura çekiminden sonra Hakkari Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yılmaz ve beraberindekilerin gözetiminde köy alanında toplanan köylülere dağıtıldı. Köylülere hayvanları teslim edildikten sonra gazetecilere konuşan Hakkari Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yılmaz, Yüksekova ilçesine bağlı Kamışlı köyünde kurulan kooperatife 80 üyeye 4’er montofon cinsi gebe düve verdiklerini söyledi.

Daha önce de bu hayvanlar için ahırlar yapıldığını kaydeden Dursun, “Bugün de burada hem hayvanları hem de ahırları teslim etmiş olduk. Hakkâri’mizin genel itibariyle küçükbaş hayvancılığa elverişli olmasına rağmen özellikle Yüksekova büyükbaş hayvancılık açısında büyük bir potansiyele sahip. Bunu değerlendirmek amacıyla bir proje yapmaya karar verdik. Proje kapsamında hem ahırlar yapıldı hem de hayvan teslimi yaptık. Hakkari genelinde gerek meyve sebze gerekse de hayvancılık konusunda üretimle ilgili bir sorunumuz yok. Esas problem üretilen ürünlerin pazarlanması problemidir. Diğer illerde muhakkak hayvan ve meyve sebze pazarı kurulur. Hakkari bölgesinde bu pazarlar kurulmadığı için üreticimiz ürettiği ürünü değerlendiremiyor” dedi.

Hakkari’de hayvan potansiyelinde yüzde 15’lik atışın olduğunu da dile getiren Dursun, “Belki cumhuriyet tarihinde ilk defa İl Özel İdaresi’nden tarıma bu kadar büyük pay ayrıldı. Bu her ne kadar bakanlığın projesi olsa da özel idare tarafından bu sene 3 milyon TL para aktarıldı. Biz de bunu dört proje şeklinde hayata geçirdik. Meraların ve yaylaların kullanıma açılması vatandaşımız ve çiftçimizi daha çok cesaretlendirdi ve vatandaşlarımız hayvancılığa yönlendi” diye konuştu.

Söz konusu desteklemelerde vatandaşların ilk iki yıl geri ödeme yapmayacağı, ödemelerin sonraki üç yılda eşit miktarlarda faizsiz olarak yapılacağı belirtildi.

Teslim törenine, Hakkari Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yılmaz, İlçe Müdürü Cezmi Yılmaz, İl Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşit ve köylüler katıldı.

Kaynak: İHA