'Pap Smear' Testi Hayat Kurtarıyor

Kadınların yılda bir defa yaptırması gereken "pap smear" testinin, erken teşhis koyulan rahim ağzı kanserinde hayat kurtardığı bildirildi.

Hospital Park Grup Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Kalemli, yaptığı yazılı açıklamada, rahim ağzı kanserinin kadınları tehdit etmeyi sürdürdüğünü belirtti.

Bu kanser türüne özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanmaya başlandığını vurgulayan Kalemli, şunları kaydetti:

"Kadınların mutlaka yılda bir defa 'pap smear' testi yaptırması gerekiyor. Kadınlar için büyük tehlike oluşturan ve kanser türleri arasında en çok korkulan, aynı zamanda az bilgi sahibi olunan rahim ağzı kanseri, aslında erken evrede yakalandığında tedavi edilebiliyor. Her kanser türü gibi rahim ağzı kanseri de insan hayatını doğrudan tehdit eden kanser türlerinden. İstemsizce ve kontrolsüzce çoğalan rahim ağzı hücreleri için erken tanı ve tedavi her hastalıkta olduğu gibi çok önemli bir yere sahip. Her yıl bir defa yapılması gereken 'pap smear' testi, erken tanıyı ortaya çıkarıyor. Test, enfeksiyon varlığını ve ileride kansere dönüşebilecek normal dışı hücreleri de yakalayabiliyor. Eğer erken tanı ile kanser fark edilemez ise tedavi için geç kalınıp rahmin alınması gerekebilir. Bu da kadının doğurganlığını elinden almak demektir."

-Test, başka hastalıkları da ortaya çıkarıyor

Pap smear testinin, kesinlikle cerrahi bir işlem gerektirmediğini açıklayan Kalemli, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"İşlem çok basit bir uygulamayla yapılıyor. Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzı ve etrafındaki vajina dokusundan, akıntıdan örnek alınıyor. Alınan hücre örnekleri lam adı verilen cama yayılır ve alınan hücrelerin incelenmesi için patolojiye yollanıyor. Test başka hastalıklar da varsa ortaya çıkarabiliyor. Bu test kesinlikle ağrıya, acıya sebebiyet vermiyor. Kadınlar korkmadan bu testi yaptırabilir."

Kaynak: AA