Hacıbayram’ın Yeraltı Otoparkı Tamam

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hacı Bayram Camii’nin arkasında, tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde, yerin altında 4 katlı 560 araçlık otoparkın inşasını tamamladı.

Hacı Bayram Camii ve çevresinde yaptığı restorasyon ve yenileme çalışmalarıyla bir yandan tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkaran Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan da bölge halkının ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarını tek tek çözüme kavuşturuyor.

Camiyi restore eden, ek binasını yıkıp tarihine uygun şekilde yeniden yapan, çevresini de baştan sona yenileyen, bölgedeki virane haldeki binaları tarihi görüntüsüne kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, tüm bu çalışmalara paralel olarak da bölgenin en büyük ihtiyaçlarından olan 4 katlı, 560 araçlık yer altı otoparkının inşaatını da tamamladı.

Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin hemen arkasındaki boş alanda, giriş cephesi hariç tamamen yer altına inşa edilen ve üstü yeşil alan olarak değerlendirilen otopark ile hem esnaf hem gelen ziyaretçiler hem de bölge halkı rahat bir nefes alacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla artık Başkent Ankara’nın en önemli inanç turizm merkezlerinden biri haline gelen, tüm Türkiye’den ziyaretçi akınına uğrayan ve Ankara’nın en önemli manevi mimarı sayılan Hacı Bayram-ı Veli’nin türbesinin yer aldığı Camii ve çevresinin en büyük ihtiyaçlarından olan otopark sorunu da çözüme kavuşturuldu.

SON TEKNOLOJİ YER ALTI OTOPARKI
Dünyanın birçok kurum ve kuruluşundan ödüller ve övgülerle bahsedilen, her geçen gün önemini biraz daha artıran bölgenin tarihi dokusunu bozmayacak şekilde Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayıyla yerin altına inşa edilen “Katlı Otopark Mimari Projesi” tamamlandı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hızlı bir şekilde yapımı tamamlanan ve yakında hizmete girecek olan otoparkın iki adet çıkışı olacağını ifade eden yetkililer, “Hükümet Caddesi ve Çamlıca Sokak olmak üzere iki adet giriş-çıkışı olan otopark, betonarme olarak inşa edildi ve otomatik giriş-çıkış sistemi bulunuyor. Otoparkta ayrıca doluluk durumunu gösteren ışıklandırma, kamera ve güvenlik sistemi de yer alıyor. Kullanılan bu sistemlerin hepsi de merkezi izleme sistemi vasıtası ile de takip edilebiliyor. Araç giriş çıkışları da güvenlik kontrolleriyle yapılıyor” dediler.

Otopark içerisindeki katlar arası geçişlerin araçlar için rampalar, yayalar için de asansör, rampa ve merdivenlerle sağlandığını kaydeden yetkililer, “Kapalı otopark binası, giriş cephesi haricinde tamamen toprak altında kalıyor. Binanın çatısı yeşil alan olarak düzenlendi ve buraya sadece merdiven ve asansör ile ulaşılabiliyor” diye konuştular.

Yeşil alanın yer aldığı çatı bölümünde ayrıca cam kule ve yeniden yapılacak olan tescilli yapılar dışında herhangi bir yapılaşma bulunmayacağını da anlatan yetkililer, “Yeşil alanda yaya ulaşımı için rampalar ve yine yaya kullanımı için ayrılmış oturma alanları da yer alıyor” dediler.
Kaynak: İHA