SBS'ye girecekler için altın öğütler

inekle.com’un Eğitim Danışmanı Emre Solmaz, SBS'ye girecek öğrencinin içi rahat edene kadar çalışabileceğini belirterek, “Hatta sınav sabahı matematikte prizma, koni, silindir gibi konuların formüllerine bakabilirler” dedi.

SBS'ye girecekler için altın öğütler
İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin, üniversite öğrencisi öğretmenlerinden birebir eğitim desteği aldıkları inekle.com'un Eğitim Danışmanı Emre Solmaz, 8 Haziran Cumartesi günü yapılacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için altın değerinde öneriler açıkladı.

Seviye Belirleme Sınavı (SBS), 8 Haziran 2013 Cumartesi günü yapılacak ve 1 milyonu aşkın öğrenci bu sınavda ter dökecek. inekle.com'un Eğitim Danışmanı Emre Solmaz, sınava sayılı günler kala veliler ve öğrencilerde oluşan korku, heyecan ve belirsizlik hissinin arttığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu hissin en önemli sebeplerinden biri bu sınavın bir sıralama sınavı olmasıdır. Geçmişte her sınıfın sonunda sınavı yapılır ve bu sınavların ortalamaları alınarak fen liselerine ve seçkin Anadolu liselerine öğrenciler yerleşirlerdi. Değişen sistem ile bazı avantajları beraberinde getirdiği gibi, bazı dezavantajları da öğrencilere ve ailelerine sundu. Her yıl sınav stresi yaşamamak bir avantaj iken şansın teke inmesi en büyük dezavantaj oldu.”

SBS hataya açık bir sınav değil

Eğitim Danışmanı Solmaz, SBS'yi üniversite sınavından ayıran özelliklerden birinin SBS'nin hataya açık bir sınav olmaması olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: Üniversite sınavında hem soru sayısı hem de seçenek (üniversite ve bölüm sayısı) fazla olduğundan öğrencilerin her bölümden 3-4 yanlış yapmaları onları başarılı kılarken, SBS'de bütün bölümlerden toplam 5 yanlış yapıldığında dahi birçok seçkin Fen Lisesi ve özel okul öğrencinin hedef tahtasından uzaklaşmaktadır. Bu durumda öğrenci ders veya konu seçerek,'Ben matematik yapamıyorum, diğerlerinden açığımı kapatırım'diye düşünememektedir. Bu nedenle önümüzde kalan sürede öğrenci başarılı olduğu bölümden daha çok yapamadığı konulara odaklanmalıdır.”

Altın öneriler

Emre Solmaz, sınav sabahı öğrenciler eğer kahvaltı yapmak istiyorsa kan şekeri seviyesiyle oynayacak bal ve reçelden zengin değil proteinden zengin olan yumurta ve peynir gibi gıdalarla beslenilmesi gerektiğini söyleyerek, şunları ekledi: “Öğrenci içi rahat edene kadar çalışabilir. Hatta sınav sabahı matematikteki prizma, koni, silindir gibi konuların formüllerine bakabilir. Sınav anında süre sıkıntısı yaşamamak adına test ve deneme sınavlarını çözerken mutlaka süre tutulmalıdır. Bir gece uykusuzluk başarısızlık sebebi değildir. Öğrenci uyku için kendini zorlayıp, stres yapmamalıdır.”

SBS ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

inekle.com'un Eğitim Danışmanı Emre Solmaz, SBS ile ilgili doğru bilenen yanlışları şöyle sıraladı:

-Sınava 10 gün kaldı, artık bir şey değişmez: Bu büyük bir yanlıştır. Örneğin Türkçe dersi için soru gelme ihtimali yüksek olan anlatım bozukluğu, noktalama işaretleri konuları, matematik dersi için cebirsel ifadeler, olasılık ve üslü sayılar, fen bilgisi için kalıtım, ses ve madde bilgisi konuları bolca soru çözülerek pekiştirilebilir.

-Sınava 1-2 gün kala çalışma bırakılmalıdır: Eğitim asla şablonize edilmemelidir. Eğer bir öğrencinin kısa dönem hafızası zayıfsa ve sınav sabahı bile bazı önemli kısımlara göz gezdirmek istiyorsa buna engel olmak onu sadece paniğe itecektir.

-Sınava şu bölümden veya bu bölümden başlamak: Eğer öğrenci performans öğrencisi ise yani sınav süresi boyunca performansını sabit tutabilen sert bir yapıya sahipse sınava nereden başladığı fark etmeyecektir. Ancak öğrenci sınavlarda ilk yarım saatlik veya bir saatlik dilimlerde tükeniyorsa başarılı olduğu kısımları önce yapmalı veya yüksek puana sahip Türkçe veya Matematik kısımlarına ağırlık vermelidir.

-İngilizce yapmasam da olur zaten katsayısı düşük: 17 İngilizce sorusu vardır ve katsayısı gerçekten düşüktür. Ancak daha önce de belirttiğim gibi SBS 2 puanın bile önemli değişikliklere yol açtığı bir sınavdır. Bu yüzden 30 puan değerindeki 17 İngilizce sorusunun önemli olup olmadığı bir daha düşünülmelidir.