200 Yıllık Yayla Evlerinde Tek Değişen Çatıyı Kapatan Hartaması

Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı Yeşilce beldesi sınırları içerisinde bulunan Zile Yaylası'nda eski Karadeniz yayla mimarisini yansıtan evlerin sahipleri atalarından kalan evlerin zamana yenilmemesine gayret ediyor.

200 Yıllık Yayla Evlerinde Tek Değişen Çatıyı Kapatan Hartaması
Zile Yaylası sakinlerince en az 200 yıllık geçmişi olduğu düşünülen 80 haneli yaylanın evlerinin zamanla tek değişen kısmı ise hartamayla kapalı çatıların saç ile kapatılmış olması.

Yayla sakinlerinden Nurettin Gürsoy, evlerin yıkılırsa bir daha yapılamayacağını söyledi.

Yıllara meydan okuyan evleri koruduklarını ifade eden Gürsoy, “Bu yapıları bizler yıkarsak bir daha yapamayız. Dedelerimizden, ebelerimizden kalma bu evlerimiz bu zamana kadar fazla bir değişiklik görmede devam ediyor. Önceden bu evlerin üzeri hartamaydı. Fakat zamanla hartama usulü zamanla kalktı ve çatılar saça döndü”dedi.

Sedaket Duman, "Buradaki evlerin öncelerden çatısı hartama yani tahtayla kapatılırdı. Şimdi ise saç ile kapatılıyor. Bunun dışında evlerde bir değişiklik yok. Yeni bina yapılsa da eskiye uygun taş duvarlı yapacağız"diye konuştu.

Rasim Erbaş, “Yaylamızın 200 yıllık çok eski bir tarihi var. Bu yaylada daha öncesinde Rumlar varmış. Bizde atalarımızdan, ebemizden, dedemizden gördüklerimizi yaylamızda yaşatıyoruz”deken, Gülsüm Sarı ise,"Buradaki evleri bozmuyor, tamir ediyor, ayakta tutmaya çalışıyoruz”şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA