Rusya Akdeniz'e onlarca savaş gemisi gönderdi

Rusya, Doğu Akdeniz'deki donanma varlığını artırırken Suriye'ye "gemi katili" lakaplı Yakhont füzeleri gönderdi.

Rusya Akdeniz'e onlarca savaş gemisi gönderdi
Batılı ülkelerin tepkisine rağmen Esad rejimini desteklemeyi sürdüren Rusya, Doğu Akdeniz'deki donanma varlığını artırırken Suriye'ye 'gemi katili' lakaplı Yakhont füzeleri gönderdi.

Moskova yönetimi, ABD Başkanı Barack Obama'nın 'Mutlaka görevi bırakması gerekli' dediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a destek için faaliyetlerini sürdürüyor.

Amerikan basınında çıkan haberlere göre Rusya, Doğu Akdeniz'deki savaş gemisi sayısını artırarak, batılı ülkelerin Suriyeli muhaliflere denizden silah sevkıyatı yapmasını engellemeyi, ayrıca denizden abluka veya uçuşa yasak bölge gibi uygulamalarını etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor.

Rusya bu amaçla Pasifik Okyanusu'nda görevli savaş gemilerinden 5'ini daha Doğu Akdeniz'e gönderdi. Geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerle birlikte Rusya'nın Akdeniz'deki donanma varlığı 10 geminin üzerine çıkmış oldu.

'DEVAM EDECEĞİZ'


Rusya'nın ayrıca Suriye'ye, 'gemi katili' lakabıyla anılan gelişmiş Yakhont füzeleri sevkettiği de öne sürüldü. 290 kilometre menzilli füzelerin ilk sevkıyatının 2011'de yapıldığı belirtiliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'u Soçi'de kabul eden Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Suriye'yle daha önceden yaptığı silah anlaşmalarına bağlı kalacağını belirtirken, 'Şam'a, bölgede güç dengesizliği yaratmayan ve Suriyeli muhaliflere karşı mücadelede avantaj yaratmayan hava savunma sistemleri sağladıklarını' söyledi.

Porsche'siyle başkent sokaklarında

Önceki gün video paylaşım sitesi YouTube'a, Suriye lideri Beşar Esad'ın eşi Esma'yla, Şam sokaklarında otomobille gezerken çekilen görüntüleri yüklendi. Görüntülerde bir evden çıkan Esad'ın üzerinde siyah bir tişört, altındaysa bir kot pantalon olduğu görülüyor. Rahat tavırlarıyla dikkati çeken Esad, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladıktan sonra Porsche marka aracına biniyor.

Sığınmacı sayısı 1.5 milyonu aştı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Dan McNorton, komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının resmi rakamlara göre 1.5 milyonu aştığını ancak gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu söyledi.

'ASKERİ BİR MÜDAHALEYİ GEREKTİRMEZ'

CNN televizyonuna konuşan Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Şam'a yapılan S-300 füze sevkıyatının, Moskova'nın Suriye'de herhangi bir dış askeri müdahaleyi desteklemediği mesajını taşıdığını belirtti.