Görevde Bir Atın Yaraladığı Asker, Tazminat Davasını Kaybedince İcralık Oldu

Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığı’nda, yaralı bir atın tepmesi sonucu ağır yaralanan asker Muhammet Darcan, açtığı davayı kaybedince icralık oldu.

Görevde Bir Atın Yaraladığı Asker, Tazminat Davasını Kaybedince İcralık Oldu
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Kavakçalı köyünde yaşayan 27 yaşındaki Darcan’ın hayatı, askerliğinin bitmesine 22 gün kala karardı. Askerlik görevini yaptığı Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığı’nda, 2006 yılında yaralı bir atın tepmesi sonucu ağır yaralandı. Beş kaburga kemiği kırıldı ve dalağı parçalandı. Dört defa ameliyat geçiren Darcan, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin düzenlediği rapora göre yüzde 45 engelli kaldı. Köyüne dönen Muhammet Darcan’ın ameliyat yarası enfeksiyon kaptı. Muğla’da iki kez daha ameliyat oldu ancak dalağı çalışmaz hale gelen Darcan'ın karnında derin yara izleri kaldı. Engelli olduğuna dair sağlık raporu alamadığı için kimsenin iş vermediğini belirten genç adam, yoksul ailesine yük olmamak için 20 lira yevmiyeyle balık çiftliğinde çalışmaya başladı.

Haksızlığa uğradığını düşünen Darcan, hakkını aramak için dava açmaya karar verdi. Avukatı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni değil de askerlik sırasında hayat sigortası yaptırılan OYAK firmasına tazminat davası açtı. Yoksul ailesi, beş yıl süren dava sonunda kredi çekerek, 20 bin lira avukat ve mahkeme masrafı ödedi.

Davayı kaybeden Darcan, karşı tarafın avukat ve mahkeme masraflarını da ödenmesi istenince icralık oldu. Aile şimdi çaresizlik içinde para bulmaya çalışıyor.Babası Şaban Darcan, terhisini bekledikleri oğullarının hastanelik olduğunu duyduklarında yıkıldıklarını belirterek şöyle konuştu: "Muhammed’i askere gönderdik. Terhisine 22 gün kala arkadaşlarından duyduk. Komutanları bildirmiyor, arkadaşları bildiriyor. Biz de şaşırdık, gittik yanına. Vardığımızda GATA’da bulduk. Komutanı, 'Üzülmeyin.' dedi.

Ameliyat eden doktoru bulduk, 'Ufak bir operasyon geçirdi, bir şeyi yok.' dediler. Biz de mağdur durumdayız. Devlet tarafından bir hakkı varsa istiyoruz."Muhammet Darcan ise başından geçenleri şöyle anlattı: "Sırayla atları bokslarına koyuyorduk. O anda ne olduysa bir başlık verdiler, 'Bunu arkasına tak.' dediler. Yaradan dolayı sağa sola vurup yarasını açmasın diye tamam dedik. Tam ben başlığı elime aldım, içeri adım atar atmaz kendimi dışarıda buldum. At o sırada bana çifte vurdu, sol boşluğuma geldi. Ambulansa gittiğimi hatırlıyorum. Ondan sonra bir şey hatırlamıyorum."Engelli kalan genç adam, at eğitim merkezine giden askerlere önceden eğitim verildiğini ancak kendisinin yemekhane görevlisiyken son 22 günde hasta atlara bakmakla görevlendirildiğini, olaydan sonra ise emir talimatına, başka bir arkadaşına baskıyla imza attırıldığını söyledi: “Ben sağlam gittim, çürük geldim. Babamı mağdur duruma düşürdüm. Babamın bir emekli maaşı var, benim yüzünden sürekli kredi çekiyor. Sonuçta babamın eline bakıyorum. 27 yaşındayım, babamdan harçlık almak zorunda değilim. Mahkeme gel git, İstanbul’a gel git, Ankara’ya gel git, sürekli gidiyor bizden. Sonunda mahkeme sonuçlandı, beş yıl sonra ben hiçbir hak talep edemedim. GATA’dan yüzde 45 raporum, yüzde 14 küsurla sonuçlandı. Yaklaşık 20 bin lirayı buldu verdiğim para. En son 2 bin lira ödeme emri geldi. Ben ödemeyeceğim, icraya vermişler. Mal varlığım yok, hiçbir şeyim yok. Bana iş de vermiyorlar.”