Kütahya'da Muz Hasatı

Kütahya Belediyesi Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi'nde üretilen muzun ilk hasatı yapıldı.

Kütahya'da Muz Hasatı

Kütahya Belediyesi Başkanı Mustafa İça, Şair Şeyhi Dumlupınar Mahallesi'ndeki merkezde 11 bin metrekarelik alan üzerinde 400’e yakın tıbbi bitki yetiştirildiğini belirtti.

Merkezde karasal iklimde tropikal meyve yetiştirilmeye de başlandığını kaydeden Başkan İça, "2010 yılından itibaren Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezimizde bugüne kadar tarla günleri yaptık, kekik, adaçayı, tıbbi nane gibi birçok ürünlerin tarlalarda yetişmesini sağladığımız öncü araştırma merkezimiz, bugün tropik serayla da Akdeniz bölgesine ait olan meyvenin; muz’ un Kütahya’da yetişebileceğini göstermiş olduk. Bunları hem halkımıza göstermek hem de sera içerisinde bulunan 40’a yakın ürünü portakal, mandalina gibi meyvelerin iklim koşullarını sağladığınız sürece yetiştirilebileceğini anlatmak istedik. Kütahya’mız, Antalya, İstanbul karayolu üzerinde stratejik konum itibariyle de İstanbul, İzmir Antalya, Ankara, Konya’nın tam ortasında, Bursa ve Eskişehir’e en yakın komşu olan bir ildir. Ama maalesef araç trafiğinden yararlanamıyoruz. En azından buna bir katkı sağlamak adına burada gördüğünüz tesisimizde ürettiğimiz ve pilot uygulama alanlarıyla halkımız bizzat gelerek içinde yaşamasını istediğimiz bir projeyi Sera Kütahya’nın bulunduğu alanda kavşak noktasında yine hem üretimi hem de satışa sunacağımız bir yerimiz olacak. Üretim alanlarında yaptığımız her tür bitkiyi de ayrı bir mimarisi olan özel serayla da halkımızın ilgisini çekeceğimize inanıyorum. Bu yatırımımız başladı.

İnşallah en yakın zamanda tamamlayıp, birlikte açılışını yapmayı umuyorum. Yine çok önemli olduğunu düşündüğüm bir proje olan blok tesisini gerçekleştiriyoruz. Bununda ihalesine çıktık. 100 kilo papatyadan 2 kilo yağ elde ettik. Bunun gibi diğer bitkilerin ekstralarını çıkartmak, yağlarını elde etmek ve presleme yöntemi ile ekonomiye katkısı olabilecek bazı özel projelerimiz de var. Onları da uygulamak üzere bulunduğumuz alan içerisine bir tesis kuracağız. Bu tesisin amacı tarlalardan elde edilen bu ürünleri sanayiye nasıl aktarılacağı, buradaki girişimci kardeşlerimize sunarak onlarında bu zenginliğimizden istifade etmesini sağlamış olacağız" dedi.

Başkan İça, konuşmasının ardından ilk muz salkımını kesip törene katılanlara ikram etti.
Kaynak: İHA