Çankırı'da Çeltik Hasadı Başladı

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yaklaşık yüzde 13'ünün karşılandığı Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde çeltik hasadı düzenlenen törenle başladı.


Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, törende yaptığı konuşmada, Çankırı için çeltik üretiminin önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu dile getirerek, "Hasadımız bugün güzel bir şekilde başladı.

Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun" dedi.

Yaşanan bazı sıkıntıların farkında olduklarını dile getiren Özcan, derslerine çalışıp bu sıkıntıları aşacaklarını belirtti.

Özcan, Çankırı Valiliği ve Çankırı İl Özel İdaresinin her zaman çiftçilerin yanında olacağını kaydetti.

- "Çeltik verimi beklentilerin altında kaldı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli de bölgede 17 köyde çeltik ekimi yapıldığını ifade ederek, "Bu yıl verim beklediğimiz gibi olmadı. Gündüzleri havaların sıcak gitmesi, geceleri de aşırı soğuması nedeniyle çeltik daneleri kendini yeterince dolduramadı. Bu nedenle verim düştü. Çeltikte bu yıl yaklaşık yüzde 25 zayiat var" diye konuştu,

Verimin düşük olmasına karşın randımanın yüksek olmasının kendilerini sevindirdiğini dile getiren Gamzeli, bu yıl en azından İl Özel İdaresi'nin sertifikalı tohum konusunda çiftçiye destek çıkmasını istediklerini belirtti.

Çankırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır da Çankırı tarımının yüzde 2'sini çeltik üretiminin oluşturduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Özcan ve İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı biçerdöverin üzerine binerek çeltik hasadı yaptı.

Heyettekiler daha sonra biçimi yapılan çeltiklerin kurutulduğu bölgeyi gezerek çiftçilerle bir süre sohbet etti.

Törene, Kızılırmak Kaymakamı Halil İbrahim Demirçin, Kızılırmak Belediye Başkanı Bayar Soysal, Milli Eğitim Müdürü Yaşar Petek, Sağlık Müdürü Mehmet Karakoç ve çiftçiler katıldı.

Kaynak: AA