Erzincan’da Alabalık Üretimi Gelişmeye Devam Ediyor

Erzincan’da, su ürünleri sektörü her geçen yıl gelişmeye devam ediyor.

Doğal su kaynakları açısından zengin olan Erzincan’da, buna paralel olarak su ürünleri sektörü de giderek gelişiyor. Özellikle baraj göllerinde kafes balıkçılığının başlaması ile birlikte su ürünleri sektörü Erzincan’da yıllık 5 bin tonluk kapasiteye ulaştı. Tesis sayısı 25’e ulaşan Erzincan’da, su ürünleri sektörünün önümüzdeki süreçte daha da büyümesi bekleniyor. ilçelere göre dağılımda ise Merkez 6, Kemah 3, Kemaliye 3, İliç 2, Refahiye 1, Tercan 5 ve Çayırlı'da 5 tesis bulunuyor. Erzincan’daki bazı su ürünleri yetiştiriciliği tesislerinde incelemelerde bulunan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, su ürünleri yetiştiriciliği için gerekli şartların uygun olduğunu söyledi.

Erzincan’da son yıllarda büyük ivme kazanan alabalık yetiştiriciliğinin giderek gelişmeye devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Karadağ, son yapılan yatırımlarla Erzincan’ın yıllık alabalık yetiştirme kapasitesinin 5 bin tona ulaştığını vurguladı.

ÜRETİM ÇİFTLİKLERİ ARTIYOR
Karadağ, alabalık yetiştiriciliğinde kapasitenin artmasındaki en önemli faktörlerin ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı desteklemeler olduğunu ifade etti.

Karadağ, bu desteklemelerin, Erzincan’da temiz ve bol miktardaki iç su kaynakları ile balık tüketiminin artmasına paralel olarak, pazarda oluşan talebin artması olarak göze çarptığını vurguladı. Karadağ, “Özellikle son birkaç yıldır Erzincan ve Tercan Baraj gölleri ile Çayırlı göletinde kafes balıkçılığının yapılmaya başlanması da üretimin artmasına katkı sağlıyor.” dedi.

Erzincan’da halen 25 alabalık üretim çiftliğinin faaliyet gösterdiğini anlatan Karadağ, “Bu çiftliklerin yıllık üretim kapasitesi 5 bin tona ulaşmıştır. Bu oran, Erzincan açısından son derece sevindirici bir rakamdır. Özellikle 2005 yılında 'Hayvancılığın Desteklenmesi Kararları' kapsamında su ürünlerine destek verilmesi, 2005 ve 2006'da göletlerimizde ‘Ağ Kafeslerde Alabalık Yetiştiriciliği Projesi’ yapılmasını gündeme getirmiştir. Erzincan ilinde su ürünleri yetiştiriciliğindeki bu büyük artış, ilimize birçok bakımdan ciddi anlamda yararlar sağlamıştır. Ülke ekonomisine katkısı, personel istihdamına olan faydalarının yanı sıra özellikle alabalık tüketimindeki artış sevindirici boyuttadır. Biz de müdürlük olarak mevcut tesislerin kapasitelerinin artırılması ve Erzincan’a yeni tesisler kurulması noktasında tüm girişimcilere yardımcı olacağız.” diye konuştu .