Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş Açıklaması

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Limanı'nda 7 Eylül'de ihaleye çıkacak kruvaziyer limanı projesinde öngörülen Alışveriş Merkezi alanına yönelik eleştirilere dikkati çekerek, ''AVM'lerin açılışında kurdele tutup makas vuran kişiler şimdi 'AVM'ye karşıyız' diyorlar'' dedi.

İZTO'nun aylık olağan meclis toplantısında konuşan Demirtaş, liman projesiyle ilgili, Oda olarak sürecin başından bu yana çalışma yürüttüklerini, ortaya çıkan projeyle ilgili farklı kesimleri bir araya getirerek bir uzlaşı ortamı yaratmaya çalıştıklarını, yaptıkları uyarılar sonucu planlardaki emsalin düşürüldüğünü belirtti.

Buna rağmen bazı kesimlerin proje içinde yer alan AVM'ye itiraz ettiğini ve dava açmaya hazırlandığını ifade eden Demirtaş, bu konuyla ilgili son sözü hukukun söyleyeceğini ifade etti.

AVM'nin İzmir'de özellikle Kordon ve Kemeraltı'ndaki esnafı olumsuz etkileyeceğinin iddia edildiğini belirten Demirtaş, Oda olarak AVM'lere değil rekabeti bozan, oda üyelerini mağdur eden hipermarketlere karşı olduklarını, İzmir'in bir alışveriş başkenti olabilmesi için AVM projelerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yeni yolcu limanı projesinde AVM alanının kısıtlı tutulacağını, bunun bir bölümünün ''duty free'' olacağını kaydeden Demirtaş, kurulacak merkez içinde de üst kategori markaların yer alacağını, çoğunlukla yolculara hizmet vereceğini savundu.

İhaleyi alan şirketin de ticaret alanı olarak daha çok otel ve kongre merkezi yapmayı tercih edeceğini iddia eden Demirtaş, alışveriş merkezi alanının azaltılması için bakanlık yoluyla baskılarını sürdürdüklerini, ''Umut ediyoruz ki, AVM miktarı azalır kongre merkezi yapılır'' dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti:

''Çiğli'de, Karşıyaka'da, Balçova'da, Gaziemir'de açılan alışveriş merkezlerinin Kemeraltı ve Alsancak'a ne etkisi olduysa benzer etki burada da olacaktır. O AVM'lerin açılışında kurdele tutup makas vuran kişiler şimdi 'AVM'ye karşıyız' diye çıkıyorlar.''

- Karşı görüşler -

Meclis toplantısında söz alan çok sayıda meclis üyesi, proje içindeki AVM alanına karşı olduklarını belirtti.

Üyelerden Veysi Öncel, İzmir'in AVM'ye değil müze, kongre merkezi gibi tesislere ihtiyaç duyduğunu, Mustafa Kaya, limanda da AVM açılması halinde esnafın turizmden gelir elde edemez hale geleceğini, Cengiz Yavaş, Oda'nın bu AVM'nin yanında yer alırsa üyesinin karşısında yer almış sayılacağını ve Metin Aztekin ise meclis üyeleri arasında bu AVM için oylama yapılması gerektiğini söyledi.

Meclis Üyesi Ali Şahin ise kentin değişik yerlerinde açılan AVM'lere belediyelerin ruhsat verdiğini, yolcu limanı içinde kurulacak AVM'ye karşı çıkılmasına anlam veremediğini söyledi.

Eleştirileri yanıtlayan Demirtaş, limanın hükümet tarafından yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılacağını, yatırımın karşılığı olarak bir kazancın doğurulması gerektiği için AVM'nin öngörüldüğünü belirterek, ''Biz AVM'nin değil, kruvaziyer limanının takipçisiyiz. AVM'nin daha az metrekarede yapılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz'' dedi.

- EXPO eleştirisi -

Öte yandan Meclis Üyesi ve Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, EXPO 2020 adaylık çalışmalarını eleştirdi.

Paris'te yapılan sunuma harcanan parayı eleştiren Öncel, şöyle konuştu:

''Sunumlara giden arkadaşlar kafileyle gidiyorlar. Onlara harcanan paraya acıyorum. Salona bile alınmadılar. Niçin gittiler- Bu paralar hepimizin cebinden çıkıyor, eğer bir sunum yapılacaksa bu sunumu yapacak olan, gerçekten emeği olan, birebir EXPO için çalışan kişilerin heyette yer alması gerekirdi. Yabancı dil bilmeyen bir sürü insan var içlerinde. Hangi delegeyle konuştular- Konuşan kişi sayısı 15'i geçmiyor. Bir uçak dolusu insan gitti, en lüks otellerde kalındı.''

Muhabir: Tolga Albay / Binnaz Ersoy

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA