Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey Açıklamalarda Bulundu

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, insan hakları konusunda öncü olan Hititler'in ortaya koydukları değerlerle tüm dünyaya örnek olabilecek bir uygarlık yarattıklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Türk-Hollanda Dostluk Derneği ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı, belediyenin evsahipliğinde ''Güneşin Bahçesinde Kargamış'tan Hollanda''ya adlı tiyatral-senfonik konser düzenledi.

Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konserde, Türk ve Hollandalı sanatçılar dostluk ve barış için birlikte çaldı.

Hollanda folk müziğinin önde gelen gruplarından Folkcorn Orkestrası, kendi kültürlerine ait geleneksel müziklerden çeşitli örnekler verdi. Senfonik Orkestra ise bu proje için özel olarak bestelenmiş olan bir müzik eserini sundu.

Başkan Güzelbey, açıklamasında, binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyasının aynı zamanda barışın, huzurun merkezi olduğunu ifade etti.

Gaziantep'te hüküm süren Hititler'in yönetimleri altına aldıkları topluluklara büyük bir hoşgörü ve anlayış içinde yaklaştıklarını belirten Güzelbey, şunları kaydetti:

''Kültürlerin farklılıklarını toplumun zenginliği olarak kabul etmişlerdi. İnsan hakları açısından da öncü olan Hititler, ortaya koydukları değerlerle tüm dünyaya örnek olabilecek bir uygarlık yaratmışlardır. Güneşin Bahçesinde Kargamış'tan Hollanda'ya adlı tiyatral-senfonik konser, Hitit imparatorluğunun dünya kültür yaşamına sunduğu değerleri konu alan bir müzik eseridir. Hitit imparatorluğu, Çorum ve bölgesinde hüküm sürmüşler, Geç Hitit döneminde ise Kargamış'ta yani Gaziantep'te hüküm sürmüşler. Bu konserde de bir Anadolu uygarlığı olan Hititler'in müzik kültürüne ait değerlerinin günümüz dünyasına olan etkileri, o günün kostümleri ve çalgılarıyla aslına sadık kalınarak ele alındı.' '
Kaynak: AA