Putin Rakipleriyle Görüştü Moskova

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, dün yapılan devlet başkanlığı seçiminden sonra kendisini arayıp yüzde 64'lük oy oranı için tebrik eden rakipleriyle görüşerek teşekkür etti

Putin, seçimlerde rakipleri olan aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov ve bağımsız aday milyarder iş adamı Mihail Prohorov ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, ''Tüm düşmanlıkların artık sona erdiğine inanıyorum. Öncelikle hepinize dünkü tebrikleriniz için teşekkür ediyorum'' dedi. Adaylara, öncekilere kıyasla daha sert geçen bu seçim kampanyası sırasında medeni bir şekilde rekabet ettikleri için de teşekkür eden Putin, ''Sonuçlar açısından ben de sizleri tebrik etmek istiyorum. Bazıları beklenenden daha iyi oy alırken, bazıları düşük aldı'' diye konuştu.

Prohorov'a dönerek, siyasi bir parti kurma hazırlığında olduğuna dair duyum aldığını ve böyle bir oluşum kurması halinde ekonomiyle ilgili önerilerini almak için daha yapıcı diyalog içinde olacaklarını kaydeden Putin, ''Olası ihlaller konusuna gelince, tüm bunlar çok dikkatli bir şekilde incelenecek ve varsa karşılığı da buna uygun olacak. Eğer Rus hükümetine bağlı insanlar tarafından yapılmışsa buna mutlaka tepkimiz olacak. Ancak öncelikle Merkez Seçim Komisyonu ve diğer yetkili mercilerin bu konuda harekete geçeceğini ümit ediyorum'' dedi. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov ile henüz konuşmadığını söyleyen Putin, ''Oyların tamamı sayılana kadar görüşmeyeceğim. Kendisiyle görüşmemde sizin karargahlarınızdan seçim ihlalleriyle ilgili gelen şikayetleri ciddiye almasını isteyeceğim. Siz başından beri kimsenin bu ihlallere ihtiyacı yok derken haklıydınız. Biliyorsunuz ben başından beri bu tip şeylere karşıyım. Seçim merkezlerine kamera yerleştirilmesi fikri bana aitti. Bu kameralar seçimin şeffaflığını yüzde 100 sağlamasa bile bu konuda son derece önemli rol oynadığına inanıyorum'' diye konuştu. Putin bazı yabancı mevkidaşlarıyla konuştuğunu ve onların da dünyada şu ana kadar böyle bir şey görmediklerini söylediğini belirterek, '' Bunu yapan ilk biziz. Seçim prosedürlerimizi, daha fazla şeffaf ve ihlallere çok az imkan tanıyabilecek hale getirmek için geliştirmeye devam edeceğimizi umuyorum'' dedi.

Prohorov, Mironov ve Jirinovski dün Putin'i arayarak tebrik ederken, seçimin meşru olmadığını savunan Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov Putin'i tebrik etmemişti.
Kaynak: AA