“Beyaz Hüzün Sarıkamış” Şehitleri Anıldı

İzmit Belediyesi ile Derince Sarıkamışlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ortaklığında gerçekleştirilen Sarıkamış şehitlerini anma etkinliği, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

“Beyaz Hüzün Sarıkamış” Şehitleri Anıldı
Araştırmacı, gazeteci-yazar İsmail Kahraman ile Türkiye'nin en önemli kardiyoloji uzmanlarından Prof. Dr. Bingür Sönmez'in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, 97 yıl önce yaşanan olayların bugüne kadar bilmediğimiz yönleri anlatıldı. Özellikle İsmail Kahraman'ın anlattığı o döneme ait bazı ayrıntılardan anlaşıldığı kadarıyla Sarıkamış ile İzmit'in kurtuluş mücadelesi arasında da önemli bir bağ bulunuyor.Anma etkinliğinde ilk konuşmayı Derince Sarıkamışlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şakir Durdağ yaptı. Durdağ, Sarıkamış'ın hatırlanması ve hatırlatılması için dernek olarak büyük çaba harcadıklarını söyleyerek, bu konuda kendilerine destek olan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan'a teşekkür etti.

Durdağ'ın ardından kürsüye gelen Başkan Doğan, bu tür etkinliklerin manevi önemini vurgulayarak, “Milletleri millet yapan, vatanı vatan yapan bazı dönüm noktaları vardır. Sarıkamış destanı ilk bakıldığında trajik bir olay olarak algılanabilir. Soğuk'ta donarak ölen 90 bin askerimizin olayı elbette ki trajiktir. Ama bunun arkasındaki asıl düşünceyi de görmek gerek. Orada fedakarlığı, vatan sevgisini, millet sevgisini görürsünüz. Vatanını beklerken yanarak ya da donarak ölmenin ancak Türk Milleti gibi bir ulusun askerleri tarafından olabileceği gerçeğini görürsünüz. İzmit Belediyesi olarak, tarihimizde dönüm noktası olan böyle destanları yeni kuşaklara daha iyi anlatabilmek için, Çanakkale'ye geziler düzenledik. Çanakkale Gezici Müzesi'ni kentimize getirdik. Şimdi de Sarıkamış için bir şeyler yapmanın zamanı geldiğini düşünüyoruz. Bu konuda iki projemiz var. İlki o şehitlerimiz için bir hatıra ormanı oluşturmak, bir diğeri de üzerinde Kocaeli'nden gidip Sarıkamış'ta şehit düşen 161 askerimizin isminin yer alacağı bir anıt yapmak” şeklinde konuştu.Doğan'ın bu açıklamaları salondakiler tarafından uzun süre alkışlandı. Başkan Doğan, Çanakkale ve Sarıkamış'taki mücadelelerin bir benzerinin kentimizde de verildiğini hatırlatarak; “ İstiklal Savaşında özellikle Bahçecik'te büyük bir savunma örneği vermişiz ve halen o döneme ait cephanelik ve eşya kalıntıları olduğunu biliyoruz. O bölgeyi koruma altına alarak gün yüzüne çıkarmak ve ziyarete açmak gibi bir projemiz var. Bunu da kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Etkinliğin konuşmacılarından, araştırmacı gazeteci-yazar İsmail Kahraman slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumda önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Sarıkamış harekatı ile İzmit'in kurtuluş mücadelesi arasında da önemli bir bağ bulunduğunu söyleyen Kahraman, “ Sarıkamış Harekatının ikinci adamı Deli Halit Paşa'dır. Bu komutan bizim için çok önemli bir isimdir. Harekatın ardından inatla dört yıl o bölgede kalan bu büyük komutan, daha sonra Batum ve Kars'ı Ruslardan geri almıştır. Kendisine soyadı kanundan sonra Karsıalan soyadı verilmiştir. Aynı komutan Kocaeli Grup Komutanı olarak geldiği kentimizde, Kocaeli'ni Yunan, Fransız ve İngiliz işgalinden kurtaran komutandır. Bizlere 28 Haziran gururunu yaşatan bu değerli insanı rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Kahraman, 2001 yılına kadar söz konusu bölgenin korumaya alınmadığını ancak o tarihten sonra yaptıkları araştırmalar ve girişimlerle destanının yazıldığı toprakların milli park haline geldiğini de hatırlatarak, “Böyle değerlere sahip çıkanları siyasetçi değil devlet adamı sıfatıyla anmamız gerektiğini düşünüyorum” diyerek, dönemin hükümet yetkililerine özellikle de Orman Bakanı Kocaeli Milletvekili Osman Pepe'ye teşekkür etti.Aslen Sarıkamışlı olan ve dedesi de Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşen Prof. Dr. Bingür Sönmez, sinevizyon eşliğinde o günlere ait görüntülerle yapığı konuşmasında izleyenleri 97 yıl öncesine götürdü. Bölgede yaptığı araştırmaların sonucunda elde ettiği bilgileri dinleyicilerle paylaşan Sönmez “Ruslar, sadece 4 hafta boyunca Türk askerlerinin cesetlerini toplamışlar, bölgedeki köylülerin anlattığına göre, dağlarda kurtlar ve vahşi havanlar 4 yıl boyunca ete doymuş. Bazı şehitlerin gözlerinin olmadığını görüntülerden anlıyoruz. Demek ki kuşlar gözlerini oymuş. Nasıl bir soğuktur ki bazı askerlerin birbirlerine dayanarak ayakta can verdiğini fotoğraflarda görüyoruz. Tarihçiler yaşanan savaşa 1926 yılına kadar Büyük Dünya Savaşı demişler, ama bu tarihten sonra geleceği görmüş olacaklar ki, Birinci Dünya Savaşı olarak bu insanlık dramının adını değiştirmişler. İkinci Dünya Savaşı'nın çıkacağı daha o zamanlardan belli olmuş. Daha önce oldukça yüzeysel geçilen Sarıkamış harekatının gün yüzüne çıkması için araştırmalar yaparak bunu gündeme taşıdık. Ulusal medya da eskisinden çok daha fazla bu konuya yer veriyor. Elbette ki sorumluluk sahibi siyasetçiler ve yöneticilerin de bu konudaki çabalarını unutmamak gerek. Bu anlamda İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan'ı da kutlamak gerek. Başkan Doğan'dan bir de ricam ver. Alsın çocuklarını, bu kahramanlık destanının yaşandığı Allahuekber Dağları'nı ziyaret etsin. Hatta İzmitlileri de o bölgeyi görmeye öncülük edebilir” diye konuştu.

Başkan Doğan, konuşmacılar Kahraman ve Sönmez'e günün anısına plaket takdim ederken, Bingür Hoca da Sarıkamış hakkında kendi yazdığı kitabı imzalayarak İzmit Belediye Başkanına hediye etti.Etkinliğin en dikkat çeken konuklarından birisi de 107 yaşındaki Gülfe Çiftçi idi. Gülfe Nine o dönem iki kardeşini Sarıkamış harekatında şehit vermiş bir ailenin yaşayan temsilcisi olarak salondakiler tarafından büyük saygı gördü. Başta Başkan Doğan ve orada bulunanlar Gülfe ninenin elini öperek kendisine sağlıklı ve uzun ömür dilediler. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Kocaeli, Birinci Dünya Savaşı'nda ve Kurtuluş Savaşı'nda 1377 şehit vermiş. Bu sayı resmi olarak kayıtlara geçilmiş olan rakam ve bu sayının 161 tanesi de Sarıkamış harekatında şehit düşen atalarımıza ait.
Kaynak: İHA